Cancerul pulmonar: Noi terapii prezentate la ASCO 2024 de la Chicago

Publicat: 06 iun. 2024, 18:28, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Cancerul pulmonar: Noi terapii prezentate la ASCO 2024 de la Chicago
ASCO 2024 cancerul pulmonar terapii

Două studii referitoare la terapii inovative, dătătoare de speranțe bolnavilor de cancer pulmonar, au reprezentat punctul culminant la a  60-a ediție a Congresului Internațional pentru Cancer (ASCO 2024 – Chicago, 31 mai și 4 iunie), care a reunit aproape 35.000 de specialiști.

Cancerul pulmonar  poate fi de mai multe feluri: cancer fără celule mici (NSCLC- non small cell cancer), reprezentând marea majoritate a tumorilor pulmonare, și cancere cu celule mici (SCLC – small cell lung cancer).

”Un nou standard de tratament”

Primul studiu, ADRIATIC, a demonstrat beneficiul adăugării timpurii a unei imunoterapii, respectiv durvalumab (numele commercial Imfinzi, de la compania AstraZeneca), în formele avansate local de SCLC. Acesta este considerat un pas extrem de important în condițiile în care timp de trei decenii s-a administrat același tratament (chirurgie și chimioterapie) , cu rată de supraviețuire la cinci ani de 30%.

Coordonatorul studiului, dr. David  R. Spigel, director științific al Institutului Sarah Cannon (din Nashville-SUA) a declarat: ”… durvalumab ar trebui să devină un nou standard de tratament”.

Studiul de fază 3, efectuat pe un lot de aproximativ 500 de persoane, demonstrează că, după tratamentele obișnuite (chimioterapie și radioterapie), adăugarea acestei imunoterapii, un anticorp PD-L1, reduce riscul de deces cu 27%. În plus, 56% dintre pacienți sunt încă în viață la trei ani de la diagnosticare, față de 47% anterior, adică o creștere a supraviețuirii globale cu aproape 10%.

Terapie țintită

Al doilea studiu, LAURA, prezentat la ASCO 2024 și publicat  în New England Journal  of Medicine, se referă la NSCLC și mai ales la tumorile care prezintă un anumit tip de mutație a receptorului EGF, numit tip EGFR, detectată la aproximativ 10% până la 25% dintre pacienți în Statele Unite și Europa, 30% până la 40% în Asia.

De această dată nu este o imunoterapie, ci o terapie țintită EGFR, osimertinib (nume comercial Tagrisso, de la compania AstraZeneca).

Potrivit studiului prezentat la acest congres, la doi ani de la diagnosticare, 65% dintre pacienții care au primit această terapie țintită nu au recidivat, față de 12% dintre pacienții incluși în protocolul standard.