Când a început tradiția păcălelilor de 1 Aprilie?

Ziua păcălelilor, 1 Aprilie, datează de mai bine de 500 de ani și se crede că a început în Franța. În acele timpuri, ziua Anului Nou era sărbătorită începând cu 25 martie, Ziua Bunei Vestiri, până pe data de 1 aprilie, în loc de 1 ianuarie ca în zilele noastre.

Tradiții de 1 Aprilie

Ca și acum, oamenii obișnuiau să-și facă daruri și să se distreze împreună. Cu toate acestea, în 1582, regele Carol al IX-lea a schimbat calendarul, introducându-l pe cel gregorian. Astfel, s-a stabilit Anul Nou pe 1 ianuarie. Oamenii care nu au primit această informație s-au dus la petrecerile de Anul Nou pe 1 aprilie și au fost păcăliți. Pe măsura trecerii timpului, felicitările trimise pentru Anul Nou, la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoțite adeseori de cadouri hazlii.

De atunci, tradiția păcălelilor a devenit o parte importantă a culturii noastre și este așteptată cu nerăbdare de mulți. De la păcăleli simple, cum ar fi punerea de măști de monstru pe fotoliul din sufragerie, la glume elaborate, cum ar fi plasarea unui obiect neobișnuit în baia colegului de birou, 1 aprilie este o oportunitate de a ne distra și a ne amuza.

Mulți așteaptă cu nerăbdare 1 aprilie, ziua când putem să ne bucurăm de o tradiție veche de secole, aceea de a face păcăleli celor dragi. Deși se sărbătorește în multe țări din întreaga lume, această zi are o semnificație specială pentru noi, deoarece este momentul perfect pentru a ne exprima creativitatea și a ne amuza.

Totuși, trebuie să fim atenți să nu mergem prea departe în glumele noastre. Este important să nu rănim sentimentele altor persoane. E bine să ne asigurăm că păcălelile noastre sunt inofensive și amuzante. De asemenea, este important să ținem cont de faptul că nu toată lumea iubește această tradiție. Altfel, ne putem simți ofensați dacă cineva nu dorește să participe.

Superstiții de Ziua Păcălelilor

În România, păcălelile de 1 Aprilie au început să fie practicate în secolul al XIX-lea. Tot la noi, se spune că este bine să faci farsele înainte de ora prânzului, pentru că altminteri vei avea ghinion tot anul. O alta superstiție legata de aceasta zi ar fi aceea ca nu este recomandată căsătoria de Ziua Păcălelilor: se spune că bărbatul care se însoară în această zi, va fi sub papuc toată viața.

Ziua de 1 Aprilie este recunoscută ca fiind Ziua Păcălelilor în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Suedia, Norvegia, Germania și Franța. În Franța, cel care cade victima unei păcăleli este numit de exemplu “pește de aprilie”.
Exista în Franța și o tradiție de a prinde pe spatele celui păcălit un pește din hârtie, cu un ac de gămălie. În Anglia, păcalitul este numit “nebun de aprilie”, iar in Scoția, acestuia i se spune “cuc de aprilie”.

Citește și: 1 Aprilie, Ziua Păcălelilor: De când se păcălesc oamenii în România

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Explozie la Rafinăria Petromidia! S-a activat Planul Roșu de Intervenție

Azi dimineață a avut loc o explozie urmată de un incendiu la Rafinăria Petromidia din județul Constanța. Deflagrația a produs degajări mari de fum,...
dorinel-umbrarescu-antreprenor-bacau-autostrada-a-7

UMB dă în folosință tronsonul Buzău – Focșani în acest an...

Sub îndrumarea omului de afaceri Dorinel Umbrărescu, Grupul UMB se află în etapa finală a lucrărilor la tronsonul Buzău-Focșani al Autostrăzii A7, în lungime...