Când fragilitatea învinge forța: Povestea riscantă a pianistului care a înfruntat demonii Kremlinului

Publicat: 18 mart. 2024, 06:34, de Vasile Bahrim, în Cultură , ? cititori
Când fragilitatea învinge forța: Povestea riscantă a pianistului care a înfruntat demonii Kremlinului

Într-o lume adesea haotică, în care doar arta autentică are curajul de a confrunta dur politicul, povestea plină de risc a pianistului și dirijorului rus Andrei Gavrilov continuă să fie o sursă de inspirație și un exemplu strălucit de cutezanță și integritate morală și artistică.

Viața și cariera lui Gavrilov ilustrează lupta pentru libertatea de exprimare și nevoia profundă a artistului de a rămâne fidel propriei viziuni, în ciuda presiunilor exterioare și a circumstanțelor adesea ostile.

Viața ca luptă împotriva represiunii și a cenzurii

Născut la Moscova, pe 21 septembrie 1955, Gavrilov a crescut într-o familie cu tradiții artistice bogate, însă destinul său avea să fie marcat de conflicte interioare profunde și de confruntarea cu sistemul politic sovietic.

Modest Musorgski a fost un compozitor rus, devenit cunoscut prin operele sale muzicale pentru pian, fiind considerat unul dintre marii compozitori ruși din secolul al XIX-lea. Multă vreme, originala suită de tablouri a lui Musorgski a fost uitată, până la întâlnirea cu Andrei Gavrilov!

„În 1985, am părăsit URSS. Întreaga mea ființă era plină de durere și de nedumerire. Nu înțelegeam – de ce? Cum a fost posibil acest lucru?” mărturisește Gavrilov, evocând momentul când a decis să părăsească definitiv Rusia pentru a începe o nouă viață în Occident.

Acest pas nu a fost doar o simplă schimbare în plan geografic, ci o încercare de a se elibera de „o vedenie terifiantă reflectată într-o oglindă otrăvită”, cum își descrie viața sub regimul sovietic.

Urmărit de KGB

În ciuda unei cariere strălucite, cu debut promițător încă din adolescență și recunoaștere internațională, inclusiv câștigarea premiului întâi la Concursul Internațional Ceaikovski în 1974, Gavrilov a fost constant supravegheat și cenzurat de autoritățile sovietice.

Criticile sale la adresa regimului au culminat în 1984 cu o perioadă de arest la domiciliu, ordonată de Iuri Andropov, șeful KGB.

Din cauza remarcilor sale critice cu privire la regimul sovietic, Iuri Andropov, șeful KGB și mai târziu secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, cu aprobarea lui Leonid Brejnev, a dat ordin să i se confiște pașaportul și biletul de avion către Londra, unde avea concert.

Linia telefonică i-a fost de asemenea tăiată. Andrei Gavrilov a fost plasat în arest la domiciliu și monitorizat constant de KGB.

Milițienii care îl păzeau i-au arătat o hârtie semnată de Andropov din care se înțelegea că un accident mortal nu ar fi neaparat prea mult…

Rolul salvator al lui Mihail Gorbaciov

Aprilie 2014. Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov este prezent la București, cu prilejul lansării publicației Puterea! Trecuseră totodată 20 de ani de când Gorbaciov îl despresurase pe Andrei Gavrilov de KGB!

Doar intervenția lui Mihail Gorbaciov a pus capăt acestei stări de lucruri în 1984, iar Gavrilov a primit un pașaport, fără a fi nevoit să ceară statut de azilant politic, asta dacă se decidea să plece…

Urmărit de trecut

Decizia sa de a nu se mai întoarce în URSS, luată în 1985 în timpul unui turneu în Marea Britanie, a marcat începutul unei noi etape în viața lui Gavrilov, una liberă, dar nu lipsită de provocări.

„M-am aruncat în muncă – concerte, repetiții, întâlniri de protocol cu membrii familiilor regale și cu politicieni de seamă ai lumii, interviuri la BBC și Vocea Americii, pauze de țigară cu Freddie Mercury și chefuri cu Mick Jagger – acest vârtej al unei noi vieți m-a atras și m-a făcut să uit de trecut pentru o vreme,” împărtășește el.

Căutări interioare

Cu toate acestea, uitarea nu a fost completă.

„Din păcate, nu a fost atât de ușor să uit cei mai buni ani ai vieții mele, desfigurați de un sistem nemilos… Problema nu era că sufletul meu era chinuit de grele amintiri, ci că monștrii din trecut continuau să trăiască în mine și continuau să-mi deformeze conștiința, lumea interioară și percepția,” recunoaște Gavrilov.

Această luptă interioară a avut un impact semnificativ asupra carierei sale, determinându-l să ia o pauză lungă de la muzică în anii ’90.

Trollii Kremlinului insinuau că „a înnebunit și că totul i se trage de la cocaină.”

De fapt, între 1994 și 2001, Gavrilov nu a mai concertat, dedicându-se studiului filozofiei și religiei.

Mihail Gorbaciov și Andrei Gavrilov

Această perioadă de introspecție l-a ajutat să exploreze noi idei și abordări în muzică, pregătindu-l pentru revenirea pe scenă.

Revenirea triumfală

În anul 2001, Gavrilov a revenit spectaculos cu un turneu în Rusia, unde a interpretat patru concerte pentru pian într-o singură seară la Conservatorul din Moscova.

Succesul acestui turneu a fost urmat de concerte în Statele Unite, Europa și Asia, fiecare confirmând statutul său de artist de calibru mondial.

Repertoriul vast și divers, de la Musorgski la Schnittke, reflectă nu doar talentul său remarcabil, ci și dorința de a explora diferite aspecte ale umanității prin muzică.

Muzica, o formă de rezistență și eliberare

Chiar și în momentele cele mai întunecate, Gavrilov a găsit în muzică o formă de rezistență și de eliberare.

Viața lui Andrei Gavrilov, de la frământările interioare până la triumful pe scenele internaționale, este o mărturie a puterii artei de a depăși opresiunea.

În ciuda tuturor provocărilor, Gavrilov a demonstrat că fragilitatea, când este însoțită de determinare și talent, poate învinge forța!

Realizându-și visul de a dirija, Gavrilov a oferit spectacole memorabile în Belgrad, Bristol, București și în alte orașe, reușind să captiveze audiența cu abilitățile sale extraordinare. Aceste performanțe au demonstrat versatilitatea sa artistică și au adus o nouă dimensiune interpretării sale.

Ucraina

“Muzica, cultura, poezia, literatura rusă sunt foarte apetisante la vedere. Pot chiar să aibă gust bun. Dar sunt otrăvitoare și periculoase pentru viață, ca tot ce este rusesc… “

Din 2014 până în prezent, Gavrilov a exprimat constant o critică dură atât la adresa agresiunii ruse și a liderului de la Kremlin, cât și a Occidentului, pentru poziția ambivalentă față de situația din Ucraina.

„Orice eveniment politic sau social are rădăcini istorice și metafizice profunde. Pentru mine este evident că evenimentele din Ucraina sunt o luptă pe viață și pe moarte. (…) Cei mai deștepți oameni au fost îngroziți de subconștientul rus, devenit natură și conștiință, în care coexistă dorința de moarte și distrugerea tuturor ființelor. URSS nu este un accident istoric, ci o continuare firească a acestei tendințe ruse de autodistrugere și a încercării agresive a sălbaticilor de a stabili un regat al morții pe planetă, sub auspiciile lumii comuniste. Kievul a fost primul care s-a ridicat, după aproape un secol de triumf al non-existenței. Doar în Ucraina, undeva în adâncul oamenilor, viața s-a păstrat printre ruinele puternicului imperiu al decăderii.”, spus gânditorul Andrei Gavrilov.

Occidentul nu a trădat neapărat Ucraina, ci doar s-a compromis, incapabil să răspundă eficient provocărilor Rusiei, crede pianistul.

Putin a reușit să pună Occidentul într-o poziție dificilă, afectând nu doar sfera politică sau economică, ci și pe cea culturală, marcată de escapism, a menționat Gavrilov.

Viitorul

Gavrilov plănuiește să publice o serie de înregistrări pe CD și DVD cu interpretări ale lucrărilor unor compozitori precum Bach, Chopin, Liszt, Musorgski și Schumann.

Inițiativa promite să aducă în atenția publicului o nouă perspectivă asupra operelor acestor maeștri, văzute prin prisma talentului unic al lui Andrei Gavrilov.

Prin perseverența și dedicarea sa față de muzică și viață, Andrei Gavrilov continuă să inspire și să impresioneze, dovedind că arta poate depăși barierele și poate uni oameni din diferite colțuri ale lumii.

Variațiunile Goldberg sunt o compoziție pentru clavecin de Johann Sebastian Bach, care constă dintr-o temă și 30 de variațiuni.