Când intră în vigoare primele măsuri fiscale anunţate de Guvernul Bolojan. Calendarul complet

Publicat: 03 iul. 2025, 12:03, de Ionut Jifcu, în ECONOMIE , ? cititori
Când intră în vigoare primele măsuri fiscale anunţate de Guvernul Bolojan. Calendarul complet
sursa: Inquam Photos / George Călin

Premierul Ilie Bolojan a prezentat miercuri calendarul etapizat al noilor măsuri fiscale prin care Guvernul încearcă să reducă deficitul bugetar de 9,3% din PIB. Acesta a avertizat că România cheltuie cu 32% mai mult decât încasează și că, dacă nu se iau măsuri rapide, riscul intrării în incapacitate de plată devine real.

Calendarul complet al măsurilor anunţate de Bolojan

Primele modificări vor intra în vigoare de la 1 august. TVA-ul standard crește de la 19% la 21%, iar cota redusă aplicată alimentelor, medicamentelor, apei, energiei termice, lemnelor de foc și industriei Horeca se va majora de la 5% sau 9% la 11%. Sectorul Horeca va fi reevaluat în octombrie pentru o posibilă trecere la 21%.

Tot de la 1 august cresc accizele la carburanți, alcool și tutun. Pentru companiile de transport, se pregătește o schemă de compensare parțială a majorării prețurilor la combustibil. În plus, pensiile care depășesc 3.000 de lei vor fi taxate cu contribuția la sănătate, dar doar pentru suma care trece de acest prag. Bolojan a argumentat că în prezent sunt doar 6 milioane de contributori și 16 milioane de beneficiari, un dezechilibru nesustenabil.

Guvernul va introduce și o taxă suplimentară pe profiturile băncilor, precum și o suprataxă de 30% pe câștigurile din jocurile de noroc. Aceste măsuri sunt menite să aducă venituri suplimentare la buget într-un termen scurt.

Până la sfârșitul lunii iulie, vor fi adoptate reforme privind pensiile speciale, în conformitate cu jaloanele asumate în Planul Național de Redresare și Reziliență. Se vor reorganiza instituțiile autofinanțate precum ASF, ANCOM sau ANRE. Sporurile bugetarilor vor fi reanalizate, mai ales în ministerele unde acestea ajung să dubleze salariile de bază. Tot în această etapă va avea loc actualizarea redevențelor și o evaluare a activelor statului în vederea valorificării lor.

De la 1 ianuarie 2026 va intra în vigoare o nouă serie de măsuri structurale. Impozitul pe dividende va crește de la 10% la 16%, iar pensiile și salariile din sistemul public vor rămâne plafonate. Tot atunci se va trece la impozitarea proprietăților în funcție de valoarea de piață, se vor îngheța prestațiile sociale și salariile bugetarilor, iar aparatul de stat va fi supus unei ample reorganizări.

În sistemul educațional, din toamnă, norma didactică va fi crescută cu două ore pe săptămână, fără majorări salariale. Plata cu ora va fi redusă la jumătate, iar bursele vor fi acordate doar pe criterii de merit sau nevoi sociale justificate.

Premierul susține că toate aceste măsuri sunt necesare pentru a evita colapsul fiscal și pentru a putea continua plata pensiilor și salariilor fără a apela în exces la împrumuturi.