Când se pune grâul la încolțit de Sf Andrei? Ce reprezintă această tradiție

În fiecare an cu ocazia zilei de Sf Andrei, se spune că este bine să punem grâu la încolțit. Vreți să păstrați tradițiile românești dar nu știți când se pune grâul la încolțit de Sf Andrei? Iată câteva sfaturi.

De ce este Sfântul Andrei important pentru români?

Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul României. Trebuie să știți să Sfântul Andrei este primul apostol care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei. Din acest motiv Sf Andrei este considerat creștinătorul poporului român.

Când se pune grâul la încolțit de Sf Andrei

Tradiția pusului grâului la încolțit de Sfântul Andrei este veche de sute de ani și încă se păstrează în zilele noastre.

Trebuie să știți, însă, că tradiția spune că grâul trebuie pus la încolțit la prima oră de Sfântul Andrei. Asta înseamnă că, teoretic, în noaptea de 29 noiembrie ar trebui să așteptăm miezul nopții și abia atunci să punem grâul la încolțit.

Cei mai mulți nu respectă această tradiție și pun grâul la încolțit pe 30 noiembrie în timpul zilei sau chiar seara zilei în care îl sărbătorim pe Sfântul Andrei.

De ce se pune grâul la încolțit?

În tradiția populară românească grâul este considerat un simbol al belșugului. Din punct de vedere religios, grâul este un simbol divin și reprezintă semnul vieții care biruiește moartea.

Se spune că în funcție de cât de mare va crește grâul pe care îl punem la încolțit de Sfântul Apostol Andrei atât va prosper va fi anul următor. Cu cât grâul crește mai mare și mai des anul viitor va fi mai îmbelșugat. De asemenea, după grâul pe care-l punem la încolțit ne putem da seama, spune tradiția, de cât de bogată va fi recolta de anul viitor.

Cum se pune grâul la încolțit de Sf Andrei

Tradiția spune că fiecare membru al unei familii trebuie să pună la încolțit grâu într-un vas propriu.

Când punem grâul la încolțit trebuie să-l așezăm într-un vas cu deschidere largă, de tipul unei farfurii adânci sau unui castron.

În mod normal grâul se pune la încolțit în pământ. După ce pământul este așezat în vas, se presară grâul, după care peste acesta se presară un strat subțire de pământ.

În cazul în care nu aveți pământ puteți folosi și vată. După ce grâul este așezat în vase acesta trebuie udat și așezat la pervazul unui geam, într-un loc călduros și cu multă lumină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...