„Când se va termina războiul, îi vom aduce acasă pe toți ucrainenii” – afirmă Olena Zelenska

Războiul din Ucraina, în ciuda tuturor întâlnirilor și negocierilor dintre părți, continuă. Și, în cinci săptămâni de bombardamente, au murit oameni. Și dintr-o parte și din cealaltă. În plus, în localitățile bombardate ale Ucrainei – Mariupol deținând, în acest sens, supremația – au murit și civili. Femei, vârstnici, copii. Acest lucru, moartea civililor, adică, o intrigă și pe soția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Olena.

Într-un interviu pentru ziarul La Repubblica, aceasta a arătat că Rusia încă se uită spre trecut, spre fostul URSS, în timp ce Ucraina privește spre viitor. Dar, în această încleștare fără noimă dintre cele două state, „civilii nu trebuie să devină scuturi umane sau victime” – declară Olena Zelensk. Căci, în toate războaiele există o lege și o înțelegere tacită: în civili nu se trage! Ba, mai mult, înalți oficiali americani, britanici sau NATO au invocat termenul de „crime de război”, când au vorbit despre ce se întâmplă în Ucraina, numindu-l, totodată, pe Vladimir Putin criminal de război. De aceea, Ucraina, în martie, a dat o lege prin care civilii, dacă observă soldaţi identificabili ca forţe ostile, pot să tragă. De cealaltă parte, Kremlinul, prin purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov consideră că „dacă cineva cu o armă în mână atacă un soldat rus, atunci devine la rândul său o ţintă”.

Tot cu privire la război, Olena Zelenska a mai afirmat că, din păcate, oamenii n-au ce face, trebuie să plece din țară, pentru că, obuzele rusești seceră la întâmplare vieți. Așa că, aproape cinci milioane de cetățeni ucraineni au, acum, statut de refugiat. „Când se va termina războiul, îi vom aduce acasă pe toți ucrainenii” – declară Olena Zelenska în publicația citată. Și, arată că, deși pericolul e mare, ea nu poate să plece din țară. Pentru că „soțul meu este aici, lumea mea este aici, eu sunt aici. Oricine are dreptul să plece. Dacă nu poți ajuta în rezistență, atunci este mai bine să pleci. Sper că toți copiii, bătrânii, femeile să poată să plece din zonele de război și să se pună la adăpost. Civilii nu trebuie să devină scuturi umane sau victime. Dacă rămân mulți civili aici, militarilor le este greu să protejeze orașele. Toți oamenii trebuie să înțeleagă: e mai bine să fii refugiat decât mort”.  Soția președintelui Ucrainei a mulțumit tuturor oamenilor care ajută și au ajutat refugiații ucraineni, punctând pe faptul că, după război, toți vor fi aduși acasă, în țara lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Atac cu 130 de rachete în Tel Aviv. Ambasadorul Israelului în...

Ploaie de rachete lansate din Fâşia Gaza spre metropola israeliană Tel Aviv. Mişcarea islamistă Hamas a anunţat marţi seara că a lansat 130 de...

India va depăși China la numărul de locuitori, în acest an

India ar putea fi țara cea mai populată din lume până la mijlocul acestui an, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit...