Când va începe oficial activitatea Parchetului European?

Activitatea Parchetului European ar putea începe oficial din data de 1 iunie 2021.

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, este un nou organism de luptă împotriva infracţiunilor privind bugetul Uniunii Europene (UE).

Laura Codruţa Kövesi a trimis o scrisoare comisarilor europeni ai Justiţiei Didier Reynders şi Bugetului Johannes Hahn, în care propune această dată pentru începerea activității EPPO.

Conform AFP, care citează un comunicat emis de Parchetul European, activitatea instituției trebuia să înceapă în noiembrie 2020.  

Termenul a fost amânat însă, principala cauză fiind că au existat întârzieri în desemarea procurorilor delegaţi de către cele 22 de state membre UE. Comisia Europeană (CE) este cea care este însărcinată să aprobe data începerii activităţii parchetului.

Componența EPPO

Parchetul European a numit deja cel puţin un procuror delegat în zece dintre cele 22 de state membre – Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Germania, Lituania, Olanda, România, Slovacia -, declară pentru AFP o purtătoare de cuvânt a instanţei, Tine Hollevoet.

Numărul acestor procurori delegaţi a crescut la 40 în urma unor numiri făcute miercuri de către Colegiul Parchetului European, care este alcătuit din Laura Codruţa Koevesi şi din 22 de procurori. Colegiul a validat trei candidaţi propuşi de Bulgaria, însă a respins patru din aceeaşi ţară.

Colegiul urmează să se pronunţe cu privire la cinci candidaţi prezentaţi de Franţa.

Dintre cele 27 de state membre UE, cinci nu participă la Parchetul European – şi anume Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca.

Rolul Parchetului European

Parchetul European a fost instalat la sfârşitul lui septembrie 2020 la Luxemburg.

EPPO este o autoritate independentă este competentă în fraudarea fondurilor europene, fraudarea TVA prin infracţiuni vizând peste zece milioane de euro şi corupţie .

Conform estimărilor făcute de Kövesi, aceste infracţiuni provoacă prejudicii în valoare de 30 până la 60 de miliarde de euro pe an.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...

Horoscop 30 ianuarie 2023. Zodiile care primesc a doua șansă în...

Horoscop 30 ianuarie 2023. Unele zodii sunt privilegiate de Univers și primesc o a doua șansă fie că este vorba despre carieră sau vizează...