Când vor circula trenurile din România cu 160 km/h?

Viteza medie cu care un tren de călători circulă la ora actuală în România este de 44 km/h. Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean a declarat astăzi că situația nu va mai continua multă vreme așa. Trenurile din România vor trebui să circule cu 160 km/h fiindcă este o obligație pan-europeană.

„Uniunea Europeană are un plan foarte clar privind infrastructura de transport. Asta poartă denumirea de reţeaua transport europeană – TEN-T network. (…) Pentru că este vorba și de cale ferată, de exemplu, toată reţeaua de cale ferată europeană care este principală are standarde de viteză, de exemplu, de 160 de km/oră. Ne uităm la harta de infrastructură a României în această reţea şi vedem care sunt liniile de cale ferată care trebuie să aibă 160 km/oră. Până când? Până în 2030, o altă obligaţie pan-europeană. Reţeaua esenţială trebuie să fie definitivată până în 2030″, a declarat astzi Adina Vălean, cu prilejul evenimentului „Innovation in EU Transport Policies”.

Sună extrem de plăcut în urechi o viteză de 160 km/h, dar oricum până în 2030 mai sunt șapte ani, iar deocamdată la noi trenurile circulă cu o viteză medie de 44 km/h. Singura rută pe care trenurile pot circula cu o viteză maximă de 160 km/h este București-Constanța. În plus, dacă la alții lucrătorii căilor ferate își cer scuze pentru două-trei minute de întârziere, la noi, numai anul trecut, întârzierile trenurilor au crescut cu un milion de minute faţă de 2021, mai exact la 4.300.000 de minute.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole