Candidat la alegerile prezidenţiale din Franța: „Am decis să iau destinul nostru în mână”. Cine este Éric Zemmour

Polemistul Éric Zemmour şi-a anunţat marţi candidatura în alegerile prezidenţiale franceze din 2022 într-o înregistrare video postată pe reţelele de socializare. Potrivit Le Figaro, el îl imită pe generalul de Gaulle la apelul de la 18 iunie.

Dragii mei compatrioţi (…), la fel ca voi, şi eu am decis să iau destinul nostru în mână (…). Nu mai este vremea reformării Franţei, ci a salvării. Am hotărât să candidez în alegerile prezidenţiale (…). Trăiască Republica şi mai ales trăiască Franţa!”, afirmă Éric Zemmour în videoclip.

Aşezat la un birou, într-o bibliotecă, în faţa unui impozant microfon de radio, pe fondul muzical al adagioului Simfoniei a VII-a a lui Beethoven, el are o declaraţie într-un format fără precedent în Republica a V-a. În doar două luni, Éric Zemmour a exploatat turneul de promovare a ultimei sale cărţi – ”La France n’a pas dit son dernier mot”, Editura  Rubembré -, din care a făcut rampa de lansare a candidaturii sale. Creditat cu abia 5% din intenţiile de vot în vară, acest sexagenar a înregistrat o ascensiune fulgerătoare în sondaje, la 18%.

Fost jurnalist din presa scrisă şi eseist, Éric Zemmour a fost cronicar, editorialist şi polemist la radio şi televiziune, după care s-a impus ca scriitor de succes şi un actor al dezbaterii publice. El s-a lăsat convins de prieteni de-ai săi, care-l încurajau de mai mult timp, să intre în politică.

Speră la turul doi

El se clasează cu regularitate înaintea lui Marine Le Pen (RN, extremă dreapta) şi speră să se califice în turul doi, cu Emmanuel Macron. Această dinamică impresionantă a părut să se oprească în ultimele zile, în urma unei succesiuni de polemici. De la declaraţii repetate despre mareşalul Pétain, care ar fi ”salvat evrei francezi” în al Doilea Război Mondial şi până la acuzaţii vizându-l pe François Hollande, la 13 noiembrie, în faţa sălii de concerte Bataclan, Éric Zemmour a intrat într-o pasă proastă din care întâmpină dificultăţi să iasă.

Într-un punct culminant, el i-a arătat degetul mijlociu unei activiste ”antifa”, sâmbătă, în urma unei vizite haotice, în weekend, la Marsilia. Candidatul la preşedinţie Zemmour mizează pe prmul său miting de campanie, prevăzut la 5 decembrie, la Zénith, la Paris, pentru a inversa această tendinţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...