Capitalul străin face legea în țară! Românii controlează doar 5% dintre firme

Aproape 95% din grupurile de întreprinderi care au activat în 2021 în România au fost controlate de capitalul străin.

Germania, Franţa ṣi Statele Unite ale Americii ocupă primele trei locuri în topul ṭărilor care
controlează subgrupuri de întreprinderi din România.

În România, în anul 2021, au fost identificate 91.760 grupuri de întreprinderi, din care 4.934 de grupuri de întreprinderi rezidente şi 86.826 de grupuri de întreprinderi multinaţionale (562 controlate din interior, respectiv 86.264 controlate din străinătate), conform datelor prezentate de Institutul Național de Statistică.

Din totalul grupurilor de întreprinderi identificate pe plan naṭional, în anul 2021, 4.934 erau rezidente, peste 5% din total grupuri, dintre acestea peste 98% fiind constituite din două sau mai multe unităṭi legale.

În anul 2021, din totalul grupurilor de întreprinderi multinaṭionale controlate din străinătate ṣi identificate în România, 14.820 sunt grupuri controlate de persoane juridice străine, iar 71.444 sunt grupuri controlate de persoane fizice străine.

Cea mai mare parte a grupurilor de întreprinderi din România activează în domeniul comerţului.

În anul 2021, repartizarea grupurilor de întreprinderi din România pe activităţi economice, la nivelul secţiunilor CAEN Rev.2, arată că majoritatea acestora îşi desfăşoară activitatea în:

 • secţiunea G – Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor – 33% din totalul grupurilor de întreprinderi;
 • secţiunea F – Construcţii – 12% din totalul grupurilor de întreprinderi;
 • secţiunea M – Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice – 10% din totalul grupurilor de întreprinderi;
 • secţiunea C – Industria prelucrătoare – 10% din totalul grupurilor de întreprinderi;
 • secţiunea L – Tranzacţii imobiliare – 8% din totalul grupurilor de întreprinderi.

Grupurile de întreprinderi rezidente activează preponderent în cadrul următoarelor domenii:

 • secţiunea G – Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor – 19%;
 • secţiunea C – Industria prelucrătoare – 11%;
 • secţiunea F – Construcţii – 11%;
 • secţiunea M – Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice – 11%;
 • secţiunea S – Alte activităţi de servicii – 9% din totalul grupurilor de întreprinderi.

În România, în anul 2021, un procent de 28,3% din numărul total de salariati din întreprinderile active și-au desfășurat activitatea în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaṭionale controlate din străinătate.

În întreprinderile controlate din top 10 ṭări, în anul 2021, şi-au desfăşurat activitatea 21,1% din totalul numărului de salariaṭi la nivelul economiei naṭionale.

Raportat la ponderea numărului de salariaţi, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România sunt controlate din Germania, Franţa ṣi Statele Unite ale Americii.

Rezultatele anului 2021 indică faptul că, în funcţie de ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (17,6%), pe locul doi sunt cele controlate din Franṭa (11,5%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Statele Unite ale Americii (9,1%).

În funcţie de ponderea numărului de salariaţi în total grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în secţiunea C – Industria prelucrătoare (9,3%), în secţiunea G – Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (3,0%) şi în M – Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (2,8%). În privinţa subgrupurilor de întreprinderi controlate din Franṭa, 4,8% din salariați se regăsesc în secţiunea C- Industria prelucrătoare, 2,5% se regăsesc în secţiunea G – Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 1,3% se regăsesc în secțiunea J – Informații și comunicații.

Subgrupurile de întreprinderi controlate din Statele Unite ale Americii au cei mai mulți salariați în secţiunea C – Industria prelucrătoare (3,9%) și secțiunea J – Informații și comunicații (2,5%).

2 COMENTARII

 1. Nu pentru ai pazii pe acestia s-au dat pensiile speciale ?! Romania este doar o economie de LON si camatarie , iar romanii sunt saraci si haituiti , in timp ce marile structuri de securitate , ne vand la bucata . Strainul astazi e bos , iar romanul fara pensie speciala s-au indemnizație de turnator , ori de revolutioner e doar sluga . Echipa perfecta : capital strain, calau cu grade si pensie speciala , ajutat de structura de turnatori si baietei de casa , si bineinteles sluga ce lucra si nare nimic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...