Capturată de ruși: Prima imagine clară din satelit cu Insula Șerpilor

Publicat: 14 mart. 2022, 20:00, de Puterea.ro, în News , ? cititori
Capturată de ruși: Prima imagine clară din satelit cu Insula Șerpilor

Insula Șerpilor, cu clădiri ce par să fi fost afectate de loviturile militare rusești și o navă a Federației Ruse ancorată în largul insulei…Cam aceste „lucruri” le relevă o primă imagini clare din satelit cu insula ucraineană din inima Mării Negre, după ce a fost bombardată de forțele ruse, potrivit CNN.

Fotografia realizată duminică de Maxar Technologies este, așadar, prima imagine clară cu insula după ce a fost bombardată de forțele ruse chiar când a început invazia în Ucraina. Insula Șerpilor se află la aproximativ 48 de kilometri de vârful sudic al coastei ucrainene din nord-vestul Mării Negre. Totodată, ea se află la aproape 300 de kilometri de Peninsula Crimeea, teritoriu ucrainean anexat ilegal de Federația Rusă în anul 2014.

Se pot observa craterele provocate de loviturile rusești

În imagine se pot observa pagubele pe care le-au produs bombardamentele la câteva dintre clădirile cu acoperiș roșu din mijlocul insulei. Vasul ancorat în largul insulei a fost identificat de Maxar drept o navă de clasă Ropușa. Deși anumite zone ale insulei sunt acoperite de zăpadă, se pot observa craterele provocate de loviturile rusești.

Într-un editorial din vara lui 2021, Atlantic Council nota că Insula Șerpilor ar putea avea un rol crucial în blocada navală pe care o pregătea Federația Rusă pentru Ucraina, în încercarea de a-i tăia complet accesul la Marea Neagră.