Căpușa gigant și febra hemoragică Crimeea-Congo

Publicat: 13 iun. 2024, 06:54, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Căpușa gigant și febra hemoragică Crimeea-Congo
căpușa gigant febra hemoragică Europa

În ultimele veri, se observă o creștere a riscului  de a fi ”mușcați” de căpușa gigant,  care transmite  mai multe  boli printre care febra hemoragică Crimeea-Congo, o infecție severă.  

Căpușa gigant este semnalată în Europa-  în Balcani, în Austria, Spania, Germania, în mai multe departamente din Franța, în Corsica-, dar și în Asia și Orientul Mijlociu.

Hyalomma marginatum – căpușa gigant – are aproximativ 8 milimetri, adică este de două ori mai mare comparativ cu căpușa obișnuită.

Potrivit European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), căpușele sunt pe locul al doilea, după ţânţari, în privinţa transmiterii de boli la oameni. Deja în Franța, Sante Publique  (SPF) a emis, încă de anul trecut, o alertă după ce a fost depistată febra hemoragică Crimeea-Congo la bovine.  Chiar dacă mușcăturile acestei căpușe sunt rare, ele pot apărea și pot provoca infecții la oameni ” , subliniază Sante Publique France.

Febra hemoragică Crimeea-Congo

Febra hemoragică Crimeea-Congo este o infecție provocată de un virus transmis frecvent de căpușa Hyalomma marginatum. Deși mai rar, este posibilă contractarea infecției prin contactul cu sângele unui animal sau al unei persoane infectate.

Infecția debutează cu febră și frisoane. Și evoluează cu dureri musculare, amețeli, hemoragii, dureri abdominale,vărsături, când, evident, trebuie consultat medicul în cel mai scurt timp.

Cum se depistează și cum se îndepărtează căpușele

Trebuie să reținem că riscurile de a fi mușcat sunt mai mari în timpul primăverii și verii, în zonele uscate, cu vegetație spontană și bogată, pășuni, câmpuri, culturi, livezi sau chiar podgorii.

După ce ați fost în asemenea zone,  în care pot fi căpușe, verificați prezenţa acestora pe haine şi corp, acordând o atenție deosebită axilelor, zonei inghinale, picioarelor, ombilicului, gâtului și capului. La copii, căpușele sunt adesea găsite pe cap.

Căpușa ar trebui să fie îndepărtată cât mai curând posibil pentru a reduce riscul de infecție. Pentru aceasta folosiți o pensetă cu vârf fin sau instrumente de îndepărtare a căpuşei pentru a o apuca cât mai apoape posibil de suprafaţa tegumentului. Trageţi-o uşor în sus, constant, fără să o răsuciţi şi evitaţi să strângeţi corpul căpuşei sau să lăsaţi părţi din gura acesteia în plagă. Nu strângeţi corpul căpuşei şi nu aplicaţi căldură sau orice substanţă peste aceasta, deoarece acest lucru poate provoca golirea conţinutului stomacului acesteia în plagă, ceea ce poate provoca infecţii. Apoi, spălaţi plaga cu apă caldă şi săpun şi aplicaţi un antiseptic, cum ar fi alcoolul sau tinctura de iod, în acea zonă. Dacă nu aveți aceste instrumente, este indicat să vă adresați unui medic. De asemenea, se recomandă să faceți o fotografie a acarianului pentru a-l arăta medicului.