Cardul de energie poate fi folosit pentru decontarea lemnelor plătite deja sau a facturilor restante

Cardurile de energie vor putea să fie folosite pentru decontarea lemnelor plătite deja sau a facturilor restante începând cu luna august 2022, a anunțat Marcel Boloş, ministrul fondurilor europene, cu aproape o săptămână înainte de începerea distribuirii acestora.

De asemenea, el a mai precizat că ele se acordă pe locul de consum, indiferent câţi beneficiari locuiesc într-o gospodărie. În cazul locuințelor unde proprietarul nu locuiește efectiv acolo, nu se pune problemea acordării cardului.

‘’O gospodărie are un singur consum energetic, fie că vorbim despre facturile la energia electrică, factura la gazele naturale, încălzirea la bloc, lemnele de foc, peleții. Sunt, spre exemplu, situații în care un loc de consum are maxim 8 beneficiari, colocatari care locuiesc acolo, nu eliberăm 8 carduri de energie, ci doar un singur card. Fac precizarea aceasta foarte importantă că nu intenționăm să sprijinim acele locuri de consum unde nu locuiește efectiv beneficiarul ajutorului de încălzire. Important de reținut că se pot prezenta documente, inclusiv facturi care au fost emise începând cu luna august 2022, deci acceptăm și plata datoriilor restante”, a declarat Marcel Boloş, ministrul fondurilor europene la TVR Info.

Guvernul alocă, în acest an, un sprijin de 1.400 de lei din bani europeni pentru plata facturilor la energie pentru persoanele vulnerabile, prima tranşă în valoare de 700 lei urmând să fie distribuită în luna februarie, iar următoarea în septembrie.

Din această sumă se pot plăti o parte din cheltuielile cu energia, indiferent de natura acesteia: energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire, informează Guvernul.

Cardul pentru energie va ajunge la aproximativ 2,8 milioane de gospodării vulnerabile, care vor fi ajutate astfel să treacă mai ușor peste această perioadă.

Condiţii pentru a primi cardul de energie

Venitul total lunar de la nivelul locuinţei (punctul de consum) se împarte la numărul celor din familie, iar suma rezultată trebuie să fie mai mică de 2.000 lei.

În cazul în care unul dintre membrii familiei realizează venituri mai mari de 2.000 lei, nu se pierde ajutorul dacă media la nivelul familiei este de sub 2.000 lei.

Cine primeşte cardul de energie

Lista persoanelor eligibile pentru a primi cardul de energie include următoarele categorii:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de ajutor doar o singură dată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

După ce a „încasat” 13 ani de închisoare, celebrul Mihail Boldea...

Mihail Boldea a redevenit avocat. Vă aduceți aminte, desigur, de Mihail Boldea, fostul deputat PDL urmărit internațional după ce a fugit din țară, pe...

Atac cu 130 de rachete în Tel Aviv. Ambasadorul Israelului în...

Ploaie de rachete lansate din Fâşia Gaza spre metropola israeliană Tel Aviv. Mişcarea islamistă Hamas a anunţat marţi seara că a lansat 130 de...