Care este adevărata dimensiune a hățișului legislativ din România

Răspunsul recent al președintelui Consiliului Legislativ, Florin Iordache, la o interpelare a deputatului USR Ion Marian Lazăr a scos în evidență incredibilul stufăriș legislativ care domnește în țara noastră.

Astfel, potrivit informațiilor furnizate de Consiliul Legislativ, la data de 1 mai 2022 erau în vigoare sau neabrogate expres un număr de, atenție, 17.072 de acte normative de bază, dar și 5.756 de legi și decrete legi.

De asemenea, la 1 mai 2022, mai erau în vigoare sau neabrogate expres 1.183 de ordonanțe de urgență și 633 de ordonanțe ale Guvernului. Tot la acea dată mai erau în vigoare și 9.199 de hotărâri ale Guvernului.

Dar, ceea ce pare de-a dreptul surprinzător este faptul că la 1 mai 2022 mai erau în vigoare, atenție, acte normative de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, adică 55 de hotărâri ale Consiliului de Miniștrii și 246 de decrete ale Consiliului de Stat.

În acest uriaș hățiș legislativ care guvernează România, cine oare știe cap coadă cum trebuies aplicate aceste acte normative? Poate doar Google! Astfel, nu cumva am ajuns la vorbele lui Balzac: ”Legile sunt pânze de păianjen prin care muștele mari trec și cele mici sunt prinse”.

Însă, uriașul repertoriu legislativ care guvernează țara noastră ne amintește de ceea ce spunea Montesquieu și anume că ”legile inutile slăbesc puterea legilor necesare”. Și când te gândești că China, cu o populație de circa 1,5 miliarde de locuitori, este guvernată pe baza a doar 300 de legi și decrete!

Practic, întreaga clasă politică de la noi ar trebui să țină cont de ceea ce spunea Voltaire: ”Dați-ne legi clare și precise, de neschimbat; a interpreta legile este aproape același lucru cu a le corupe”. Dar, cine să țină cont de ceea ce spunea Voltaire?

2 COMENTARII

  1. Dacă ai putea alege un nou imn național alternativ pentru țara ta, ce ai alege?
    TTrezește-i pe români din somnul morții cu acei politicieni corupți cu acel titlu de copy paste ?

    Care este rolul tinerilor în construirea națiunii?

    Cred că România ar trebui să fie: „Îmi cer scuze, nu ți-am promis niciodată o grădină de trandafiri”

    Tinerii Națiunii reprezintă cel mai dinamic segment al populației și, de asemenea, sunt viitorul Națiunii noastre. Tinerii unei națiuni determină modul în care se conturează în câțiva ani în viitor, iar acțiunile și inacțiunea lor contribuie ambele la starea națiunii în țările în curs de dezvoltare precum România.

    Care este rolul tinerilor în construirea națiunii?

    Valoarea unei țări este cunoscută nu după bogățiile sau bunurile pe care le deține, ci după oamenii ei. O națiune poate fi bogată, dar ceea ce este mai important decât bogăția reală este intelectul colectiv și inteligența oamenilor care au contribuit la câștigarea acelei bogății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...