Care este mișcarea fiscală care poate să producă „monștri”. Lider PNL

Publicat: 29 feb. 2024, 07:19, de Viorela Pitulice, în ECONOMIE , ? cititori
Care este mișcarea fiscală care poate să producă „monștri”. Lider PNL
camera_deputatilor

Discuțiile despre cota unică sau impozitarea progresivă sunt inserate artificial pe agenda publică, spune Bogdan Huţucă de la PNL, preşedintele Comisiei pentru buget finanţe din Camera Deputaţilor.

La acest moment, după cum susține Huțucă, reprezentantul PNL, prioritare sunt structurarea corectă a aparatului fiscal şi redesenarea aparatului bugetar. Doar pe un sistem solid şi predictibil se poate construi ceva durabil.

Cum pot să apară dezechilibre

Orice mişcare fiscală trebuie făcută cu atenție, pentru că poate să conducă la apariția unor „monştri”, avertizează Huțucă.

”Trebuie să fim atenţi şi circumspecţi la orice mişcare fiscală care promite schimbarea sistemului de impozitare a veniturilor, pentru că introducerea amatoristică a unei astfel de mutări poate produce monştri. Evaziune fiscală, distrugerea unor afaceri mici şi mijlocii, muncă la negru sau la gri, explozie a preţurilor”, spune reprezentantul PNL; Bogdan Huţucă, preşedintele Comisiei pentru buget finanţe din Camera Deputaţilor.

Acesta spune că redeschiderea unui astfel de subiect acum este inoportun, cel puţin fără o bază tehnică solidă. Recunoaște, însă, că au existat ”discuţii interminabile în coaliţie despre calea de urmat la nivel de regim fiscal, pentru că problema de fond este una de credibilitate, deficit şi inflaţie”.

Care este poziția PNL

Liderul PNL afirmă că partidul său susține cota unică.

”Poziţia PNL a fost şi rămâne pentru o cotă unică. Este singura măsură care a scos la suprafaţă economia neagră şi gri. Singura măsură care a adus investitori istorici în România. Singura măsură fiscală care oferă predictibilitate şi siguranţă în acelaşi timp. Este o măsură care a creat şi consolidat clasa de mijloc din România. De ce să riscăm risipirea întregului avans economic pe care l-am obţinut, prin încurajarea economiei paralele?”, a mai precizat Bogdan Huţucă, lider al PNL Constanţa.

Ce spune ministrul Finanțelor

Declarația lui vine în contextul în care ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, a spus, luni, că susţine în continuare cota unică de impozitare ”de care am beneficiat cu toţii”. El a mai precizat că impozitarea progresivă ”face sens în momentele în care populaţia are un anumit nivel de trai” care permite implementarea unei astfel de măsuri.

Cât despre menținerea actualei forme de impozitare în 2025, ministrul Finanţelor afirmă că ”este prematur de spus”, iar totul depinde de rezultatul alegerilor din acest an.

”Aici, vedeţi, este o luptă doctrinară între cele două partide. Am spus, fără să intru în contradicţie nici cu domnul prim-ministru şi nici cu doctrinele celor două partide, că impozitarea progresivă face sens în momentele în care populaţia are un anumit nivel de trai care permite impozitarea progresivă. Impozitarea progresivă înseamnă să iei mai mulţi bani din buzunar la oameni – e adevărat că la cei cu venituri mici iei mai puţin, la cei cu venituri mari iei mai mult – dar tot iei bani din această perspectivă a impozitării progresive. Cota unică, am beneficiat cu toţii de ea, am văzut că are această neutralitate în ceea ce priveşte munca şi, dacă vreţi, ca şi factor de impulsionare fiscal şi ca modalitate de a impulsiona forţa de muncă. Totuşi, aşa cum am precizat, cota unică este cea de care am beneficiat cu toţii şi cred că în contiuare ne-o dorim cu toţii”, a declarat ministrul Marcel Boloş la un post tv.

Menţinerea cotei unice reprezintă ”linie roşie”, aceasta este poziția PNL, după cum spune Boloș.