Care este țara din UE unde tensiunea arterială este cea mai ridicată

Publicat: 18 mai 2024, 09:42, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Care este țara din UE unde tensiunea arterială este cea mai ridicată
hipertensiune Croația stil de viață

Aproape un sfert dintre locuitorii din Uniunea Europeană suferă de hipertensiune arterială, potrivit cifrelor Eurostat.

Numărul  persoanelor care suferă de hipertensiune arterială variază între statele membre ale UE: de la 37% în Croația la 12% în Irlanda , potrivit celor mai recente date disponibile.

Potrivit acestor date, Croația nu este doar cea mai afectată țară, dar a înregistrat și o creștere bruscă a numărului persoanelor care suferă de hipertensiune arterială, între 2014 și 2019.

„Nu putem fi siguri de motivele exacte ale creșterii datelor raportate privind hipertensiunea arterială în Croația între 2014 și 2019.  Dar hipertensiunea arterială este una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică din Croația ”, spune Ana Ivičević Uhernik de la Institutul Croat pentru Sănătate Publică, referindu-se la creșterea raportată a hipertensiunii arteriale, prezentată în Sondajul European pentru Sănătate.

Un studiu coordonat de Ana Ivičević Uhernik și publicat anul trecut a constatat o prevalență ridicată a hipertensiunii în Croația și „o proporție semnificativă, deși mai mică decât era de așteptat, de hipertensiune arterială nediagnosticată”.

„Din cauza îmbătrânirii populației croate și a creșterii prevalenței obezității, ne așteptăm la o creștere suplimentară a prevalenței hipertensiunii în viitor ”, a declarat autoarea studiului pentru Euronews Health.

Conform Blood Pressure UK, în Anglia, aproximativ unul din trei adulți suferă de hipertensiune arterială , ceea ce este în concordanță cu media globală.

Potrivit National Health Service (NHS) din Anglia, vorbim despre hipertensiune când cifrele depășesc 140/90 milimetri coloană de mercur (mmHg), măsurată în farmacie sau clinică medicală. În schimb, valorile superioare celei de 120/80 mmHg sunt considerate ca fiind tensiune ridicată.

Factorii de risc

Factorii de risc cei mai frecvenți pentru hipertensiune sunt vârsta, existența unor membri de familie suferinzi de această boală și depășirea greutății normale. La aceștia se adaugă fumatul, abuzul de alcool, excesul de sare și sedentarismul. Ricardo Ladeiras Lopes, cardiolog și profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Universității din Porto, subliniază că stresul este un alt factor de risc curent pentru hipertensiune. Și unele boli cronice cum este diabetul și bolile renale pot să crească riscul de hipertensiune.

Cum prevenim hipertensiunea arterială

Există o mulțime de lucruri pe care le poți face și, de obicei, țin de stilul de viață, subliniază dr. Daniela Bartoș , doctor în științe medicale, medic primar medicină internă și cardiologie.

Modificările stilului de viață,  cum ar fi renunțarea la fumat, reducerea consumului de alcool, reducerea consumului de sare și o dietă sănătoasă bazată pe alimente proaspete, pot ajuta.

Studiile au arătat, de asemenea, că o dietă în stil mediteranean, bogată în legume proaspete, grăsimi sănătoase și pește, poate reduce riscul de hipertensiune arterială . Medicul recomandă, de asemenea, exerciții fizice, menținerea unei greutăți normale și gestionarea stresului.