Care este vârsta optimă pentru a renunța la fumat?

Potrivit unui studiu, publicat în revista JAMA Nerwork Open, în luna octombrie, preluat de Slate și 7sur7, a renunța la fumat înainte de vârsta de 35 de ani ar permite ca rata mortalității să fie similară cu cea a nefumătorilor.

Potrivit aceluiași studiu, foștii fumători care au renunțat la țigară la vârste între 35 și 44 de ani au o rată de mortalitate cu 21% mai mare, indiferent de cauză, comparativ cu nefumătorii din aceeași grupă de vârstă. Iar cei care s-au lăsat de furmat la vârste între 45 și 54 de ani au o rată a mortalității cu 47% mai mare comparativ cu cea a nefumătorilor.

Panelul a fost format din peste 550.000 de adulți americani, fumători și nefumători, cu vârste între 25 și 84 de ani, chestionați între ianuarie 1997 și decembrie 2018. Studiul s-a bazat de asemenea pe indexul national al deceselor (National Death Index).

Acesta este al treilea studiu științific care sugerează că 35 de ani ar fi vârsta optimă pentru a renunța la tutun, în special pentru persoanele care au început să fumeze în adolescență, a precizat John P.Pierce, un cercetător care nu a participat la acest studiu, într-un comentariu publicat în aceeași revistă științifică.

John P.Pierce ester profesor emerit în cadrul departamentului de sănătate publică al Universității California – San Diego  (SUA). El consideră că în campaniile de sănătate publică profesioniștii ar trebui să includă vârsta de 35 de ani ca o țintă pentru încurajarea tinerilor să renunțe la fumat.

Citește și Fumatul în restaurant a „devenit” sport național. Regulile sunt rar aplicate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

PREMIERĂ: Armata României intră în grevă!

Într-un act fără precedent în istoria Armatei României, Comitetul de Acțiune pentru Desclavagizarea Armatei României a emis o notificare oficială, prin care anunță declanșarea...