Care sunt condiţiile în care elevii pot relua cursurile? Ministrul Educației: Școala poate face cerere să rămână în online chiar dacă are o rata de vaccinare de peste 60%

Publicat: 05 nov. 2021, 10:40, de Raluca I. Heroiu, în Educație , ? cititori
Care sunt condiţiile în care elevii pot relua cursurile? Ministrul Educației: Școala poate face cerere să rămână în online chiar dacă are o rata de vaccinare de peste 60%
sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Autorităţile stabilesc vineri condiţiile pentru reluarea cursurilor în școli. În mod normal, elevii ar urma să revină la cursuri începând de luni, când se încheie vacanţa forțată.

„Am trimis la Monitorul Oficial două ordine de ministru.. Se micșorează nr. de note necesar încheierii mediei pentru fiecare elev. Vor putea fi încheiate în cazuri speciale dupa revenirea elevului, chiar daca se va intampla in semestrul II. Am trimis lista tezelor care vor fi sustinute in acest an. Cel de-al treilea ordin se referă la modalitatea începerii scolii pe 8 noiembrie. Scoala va incepe pentru toti elevii si prescolarii. Este in curs de derulare sedinta CNSU prin care se propune modificarea Ordinului Ministrului Educatiei – Ministrului Sanatatii.

Pe parcursul acestei zile sa poată exista ședinte al Consiliului de Administrație în fiecare școală și grădiniță și sa fie anunțată. Criteriul se refera la rata de vaccinare din fiecare scoala si gradinita. Va exista posibilitatea in continuare ca la nivelul scolii sa se trimita o cerere pentru ca școala sa rămână în online chiar dacă are o rata de vaccinare de peste 60%. Rata de vaccinare de peste 60% exista in 54% din scolile si gradinitele României. In ședințele de astăzi se va actualiza aceasta rata, aceste date se vor actualiza săptămânal, ziua de vineri va fi ziua de referința cu privire la rata de vaccinare.

Am luat in considerare rata de vaccinare la nivelul intregului personal, pentru ca elevii interactionează nu doar cu profesorii și învățătorii. În București există o rată de vaccinare de aproape 80%. Există doar 12 județe în care la nivel județean este sub 60%”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Întrebat câte școli din București primesc elevi în clase, Cîmpeanu a răspuns: „69% din școli aveau rata de vaccinare de peste 60%, datele vor fi actualizate astăzi. Rata de vaccinare este cea mai mare în rândul liceelor. 1,8 milioane de elevi – cifră estimativă a elevilor și preșcolarilor care se vor întoarce la cursuri. Persoanele care au trecut prin boală – s-a mers pe ideea criterului rata de vaccinare și atât. Exista posibilitatea de contabilizare a celor care au trecut prin boală dar pragul ar fi fost mai mare de 60% și atunci acest lucru s-a compensat.

Școlile și grădinițele cu rata de vaccinare sub 60% vor rămâne în online. Testele de salivă: Au fost declarați câștigătorii pentru Lotul 1. Astă seară vor fi anunțați pentru loturile 2 și 3. Luni și marți se vor încheia contractele, va urma o perioadă de cinci zile pentru depunerea scrisorilor de garanție, aceasta este procedura. Am fost asigurat că în 24 de ore după ce DSU va primi testele ele vor fi distribuite. Vor fi utilizate de două ori pe săptămână.

Așteptăm procedura de la Ministerul Sănătății. Sunt convins că vom primi sprijin. Nu este discriminatorie pentru elevi să depindă de vaccinarea profesorilor? O astfel de modalitate îi va responsabiliza și pe acei colegi ai noștri să ia decizia de a se vaccina. Sunt convins că vor face efortul de a se gândi încă o dată să ia decizia în interesul elevilor. Numărul persoanelor vaccinate, în valoare absolută, în învățământ este mai mare decât în orice alt domeniu. Raportările sunt asumate la nivelul fiecărei școli și fiecărui ISJ. Sunt impresionat de progresul ratei de vaccinare în rândul elevilor. 355.000 elevi vaccinați cu cel puțin o doză. Important este progresul, nu atât procentul de 30% (din elegibili). Elevii vor constitui un exemplu pentru noi”.

Chestionat în legătură cu propunerea de închiderea școlilor la incidență de 6 la mie, ministrul Educațiuei a răspuns: „Am avut discuții și suntem atenți la toate propunerile. Rata de vaccinare va fi criteriul aplicabil in toate școlile si gradinitele, de stat și private, cu excepția școlilor speciale. Vor putea funcționa cu prezenta fizica indiferent de rata de vaccinare, dar facem efortul să înțeleagă importanta vaccinării”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Aşa cum a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, prezenţa fizică în unităţile de învăţământ va fi strict condiţionată de rata de vaccinare a personalului, avându-se în vedere un prag de 60%.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că, în cursul zilei de vineri, se vor stabil exact condiţiile pentru reluarea cursurilor începând de luni. Măsurile concrete trebuie decise de către specialiştii din Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Ulterior, trebuie completat Ordinul comun semnat de către miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei şi care vizează derularea cursurilor. 

Potrivit lui Cîmpeanu, se are în vedere un prag de vaccinare de 60% pentru permiterea derulării cursurilor cu prezenţă fizică. 

Din păcate, doar 54% dintre unităţile de învăţământ preuniversitar – de stat şi private – aveau, până vinerea trecută, rata de vaccinare mai mare de 60%. În restul unităţilor, prezenţa fizică va fi imposibilă, până când va fi atinsă rata de vaccinare. 

Sorin Cîmpeanu a precizat că, după semnarea Ordinului comun, se vor convoca toate Consiliile de Administraţie ale unităţilor de învăţământ din ţară pentru a constata care este rata de vaccinare – dacă aceasta este sub 60^ cursurile e vor desfăşura online începând de luni. Dacă rata de vaccinare depăşeşte 60% se poate reveni la prezenţa fizică. 

Lista unităților de învățământ din București și procentul de vaccinare: