Care sunt rețelele Wi-Fi cele mai periculoase și cum ne putem proteja

Publicat: 12 sept. 2023, 19:30, de Alice Gherman, în LIFESTYLE , ? cititori
Care sunt rețelele Wi-Fi cele mai periculoase și cum ne putem proteja
https://www.bobology.com/

Wi-Fi-ul este bun când e utilizat cu atenție. Altfel, logarea la anumite rețele Wi-Fi poate dăuna grav telefonului, dar mai ales datelor personale pe care hackerii le vânează, de obicei, prin intermediul Wi-Fi.

Vă prezentăm în continuare ce rețele Wi-Fi ar trebui să nu accesați.

Rețelele publice de internet sunt un pericol public, nu o facilitate, așa cum încearcă să ne convingă cei care ne îndeamnă să accesăm Wi-Fi-ul public. O fi gratis, dar ceea ce vine gratis, are și un cost – securitatea noastră cibernetică.

Specialiștii ne avertizează că Wi-Fi-ul din cafenele, restaurante sau pub-uri, cele din aeroporturi, gări, tren ori hoteluri sunt tot atâtea căi de intrare a hackerilor în intimitatea calculatoarelor și datelor noastre personale.

De unde acest pericol? În primul rând toate parolele cu care se accesează Wi-Fi-ul sunt disponibile pentru toți clienții locației respective. Cine îi verifică pe cei care vin în locația respectivă? Nimeni. Deci oricine poate să facă piraterie informatică dacă se pricepe nițel, fără nicio problemă.

Un raport recent al firmei de securitate cibernetică Indusface, cu sediul în India și SUA, arată că cele mai proaste locuri în care te-ai putea conecta la Wi-Fi-ul public sunt: cafenelele, restaurantele, aeroporturile sau transportul public, în general. Gratuitatea serviciilor Wi-Fi din aceste locuri înseamnă o vulnerabilitate mai mare a calculatoarelor și informațiilor proprii în fața hackerilor.

Sunt câțiva pași care vă pot ajuta să vă protejați. În primul rând, asigurați-vă că aveți o aplicație antivirus de încredere instalată pe laptop sau mobil. Există o mulțime de aplicații de securitate gratuite pe care le puteți obține și pe care le puteți utiliza pentru a vă scana dispozitivul pentru malware sau viruși. Acestea includ Avast, Malwarebytes, AVG și multe altele.

Orice antivirus decideți să utilizați, asigurați-vă că îl actualizați în mod regulat. Dacă doriți cu adevărat să rămâneți protejat în rețelele Wi-Fi publice, majoritatea acestor programe au funcții suplimentare plătite pentru a vă menține în siguranță. Puteți, de asemenea, cumpăra abonamente la servicii precum NordVPN, care vă anonimizează conexiunea web și vă fac datele personale mai puțin vizibile pentru hackeri și infractorii cibernetici. Așadar, protecția costă!

Dacă nu vă puteți permite un VPN, atunci un pas foarte simplu pe care îl puteți face pentru a continua să lucrați în siguranță în locuri publice este să utilizați hotspot-ul mobil al smartphone-ului dv.