Carența de vitamina D poate fi și cauza unor cancere

Auzim frecvent că deficitul de vitamina D este cauza osteoporozei, mai ales în cazul persoanelor în vârstă. Totuși, carența de vitamina D poate fi și cauza unor cancere.

Vitamina D este esențială pentru buna funcționare a organismului nostru prin creșterea concentrațiilor de calciu și fosfor în sânge. Dr. Christian Recchia, citat de yahoo!actualites, subliniază că atunci când vitamina D este la un nivel scăzut apar oboseala, probleme ale pielii, stare de iritare, risc de osteoporoză major, dar și de cancer și de tulburări imunitare.

Pentru a asigura un aport suficient de vitamina D, este recomandată expunerea la soare între 15 și 20 de minute dimineața sau după-amiaza, zilnic.

Agenția Națională pentru Securitate Sanitară și Alimentație (ANSES) recomandă, totodată, consumul de alimente bogate în vitamina D: pește gras, unele ciuperci, gălbenușul de ou, ciocolata neagră, unt, organe (în special ficat), lactate etc.

Peștele și produsele lactate asigură între 19 și 25% din aportul de vitamina D necesar adulților și între 12 și 40%, în cazul copiilor cu vârste între 11 și 17 ani.

Dr. Recchia spune că, în condițiile în care mâncăm rar pește gras, putem lua o fiolă de 100.000 de unități de vitamina D în fiecare lună.

De asemenea, medicul recomandă monitorizarea copiilor. În privința acestora, aflați în plin proces de creștere, este nevoie de un control riguros al aportului de vitamina D pentru a le asigura o dezvoltare cerebrală normală. Asta presupune efectuarea la recomandarea medicului a unei analize de sânge pentru evaluarea nivelului de vitamina D.

Capacitatea organismului de a absorbi și a sintetiza vitamina D scade odată cu înaintarea în vârstă. Astfel, persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, deficitul de vitamina D fiind asociat cu instalarea osteoporozei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

India va depăși China la numărul de locuitori, în acest an

India ar putea fi țara cea mai populată din lume până la mijlocul acestui an, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit...