Carne artificială cu gust de pui, făcută în laborator. UE pregătește lansarea pe piață

Publicat: 25 ian. 2023, 12:29, de Viorela Pitulice, în Food , ? cititori
Carne artificială cu gust de pui, făcută în laborator. UE pregătește lansarea pe piață

Carnea sintetică nu mai este de mult un concept științifico-fantastic, ci o realitate a zilelor noastre. Este crescută din celule animale adevărate în bioreactoare, hrănite cu nutrienți, arată și are gustul cărnii adevărate, după cum susțin cercetătorii. UE pregătește un cadru legal, astfel încât, să poată pune la vânzare carne artificială cu gust de pui.

Deocamdată, prețul este destul de piperat, dar se lucrează și la acest aspect. De asemenea, se fac eforturi pentru punerea la punct a cadrului legal pentru comercializare. 

În Statele Unite, pieptul de pui cultivat în cuve de oțel a fost aprobat de către un organism cheie de reglementare ca fiind sigur pentru consum uman. Uniunea Europeană pregătește și ea cadrul legal.

La acest moment, singura țară unde carnea sintetică este prezentă deja în restaurante este Singapore, însă la un preț premium, potrivit digi24.ro. Companiile speră ca până în 2030, prețul să devină accesibil, iar carnea de laborator să poată să concureze cu carnea convențională.

“Carnea de cultură este carne, nu este o alternativă la carne. Este carne crescută din celule animale adevărate. Ceea ce facem este să luăm celule animale de înaltă calitate, să zicem, de la o vacă, de la un porc, de la un pui sau homar. Alegem celule capabile să crească în afara animalului într-un mod robust și sănătos. După cum puteți vedea, Michelle scoate una dintre băncile de celule din rezervorul de azot lichid. Le putem stoca acolo ani sau decenii. Vor scoate celulele, le vor dezgheța și le vor crește într-un mod foarte curat. Carnea cultivată este derivată dintr-o cantitate mică de celule colectate de la animale, care sunt apoi hrănite cu nutrienți, crescute în vase enorme de oțel numite bioreactoare și procesate în ceva care arată și are gust exact ca o bucată de carne adevărată”, a declarat Uma Valeti, CEO Upside Foods.

Sursa foto: Digi24

Investiții de două miliarde de dolari în carne artificială

Uma Valeti descrie și procedura de realizare a cărnii sintetice în laborator.

“Acesta este un vas de 6.000 de litri care conține hrana pentru celulele animale. Aici sunt amestecați toți nutrienții. Dacă te uiți pe aici, poți vedea un lichid, care este amestecat cu nutrienți, vitamine și minerale, oxigen. Toate acestea sunt amestecate acolo și care devin hrană curată pentru celulele animale. Aici suntem la etajul de producție. Aici avem o mică parte din ceea ce este în spate, unde creștem celulele. Acesta este un cultivator. Aici celulele animale cresc și se dublează la fiecare 18 ore sau 24 de ore.

Sectorul de carne artificială a strâns până acum investiții de aproape două miliarde de dolari la nivel global. Cea mai mare provocare pentru companii este creșterea capacității de producție atfel încât să poată pătrunde în supermarketuri și restaurante. Companiile care produc carne cultivată scot în evidență faptul că produsul lor este ecologic și este obținut fără vătămarea animalelor.

„Partea remarcabilă este că nu a trebuit să creștem și să sacrificăm niciun pui pentru a obține carne adevărată din el. Și are exact gust de pui. Este ceea ce ne-am obișnuit să mâncăm de mii de ani. O altă bilă albă este că obținerea cărnii într-un vas de oțel ar putea reduce impactul asupra mediului. Deocamdată mulți oameni simt aversiune față de carnea obținută în laborator”, a precizat Uma Valeti, CEO Upside Foods.

Într-un sondaj realizat, anul trecut, 35% dintre cei care mănâncă carne și 55% dintre vegetarieni au declarat că sunt prea dezgustați pentru a o încerca.

În Singapore se vinde carne sintetică

La acest moment, doar Singapore, a aprobat produsul pentru vânzare acest tip de carne artificială. Ar putea urma în curând Statele Unite. Uniunea Europeană, Israelul, dar și alte țări, care lucrează la cadre de reglementare a cărnii de cultură pentru consum uman.


Citește și Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV