Casa Albă: Statele occidentale vor anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei

Statele occidentale vor anunţa joi „noi sancţiuni împotriva Rusiei şi întărirea” celor care există deja, a anunţat marţi consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, în cadrul unei conferinţe de presă, relatează AFP şi DPA.

Preşedintele american, care va participa joi la Bruxellles la nu mai puţin de trei summituri internaţionale majore, „se va alătura aliaţilor noştri pentru a impune noi sancţiuni Rusiei şi a le întări pe cele existente”, pentru a evita ca Moscova să le ocolească, a spus Jake Sullivan.

La summit-urile NATO, G7 şi al Uniunii Europene, Joe Biden „va coopera cu aliaţii la ajustări pe termen lung” privind prezenţa NATO în Europa de Est, a adăugat consilierul pentru securitate naţională.

De asemenea, preşedintele american „va anunţa o acţiune comună pentru întărirea securităţii energetice a Europei” şi a reducerii dependenţei sale de gazul rus, a mai spus Jake Sullivan.

El ar uma să prezinte şi „contribuţii americane suplimentare” pentru acţiuni umanitare în Ucraina şi pentru primirea milioanelor de ucraineni care au fugit din cauza războiului, a mai spus Sullivan.

„Acest război nu se va opri nici uşor, nici rapid”, a avertizat el.

„În aceste ultime luni, Occidentul a fost unit. Preşedintele va merge în Europa pentru a se asigura că rămânem uniţi”, a declarat Jake Sullivan.

Jake Sullivan a dat asigurări, cu acelaşi prilej, că SUA „nu au văzut China să furnizeze echipament militar Rusiei” după recenta discuţie a lui Joe Biden cu omologul său chinez Xi Jinping, dând asigurări că Washingtonul „va continua să supravegheze” astfel de potenţiale acţiuni din partea Beijingului.

Joe Biden are intenţia, la Bruxelles, „să coordoneze strâns mesajul nostru”, împreună cu europenii, pentru China, care refuză să condamne invadarea Ucrainei şi pe care SUA au ameninţat-o cu represalii dacă furnizează un ajutor Rusiei.

„Vom vorbi pe o singură voce pe acest subiect” cu europenii, a dat asigurări Jake Sullivan.

El a mai fost întrebat şi despre o eventuală excludere a Rusiei din formatul G20, care reuneşte cele mai puternice economii mondiale.

Fără a răspunde direct, el a declarat totuşi: „Credem că nu este posibil să ne comportăm ca şi cum nimic nu s-a întâmplat cu Rusia în instituţiile internaţionale şi în comunitatea internaţională”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...