Câștig de cauză pentru România în procesul cu investitorii proiectului imobiliar Băneasa

Publicat: 18 mart. 2022, 12:23, de Puterea.ro, în ESENȚIAL , ? cititori
Câștig de cauză pentru România în procesul cu investitorii proiectului imobiliar Băneasa

Ministerul Finanţelor anunță că România a câştigat procesul în cauza Alverley Investments Limited and Germen Properties Ltd, investitorii proiectului imobiliar Băneasa.  

Decizia a fost pronunţată marţi, 16 martie, de către Tribunalul arbitral ICSID, care a admis, în cauza Alverley Investments Limited and Germen Properties Ltd vs. Romania – dosar ARB/18/30, lipsa de jurisdicţie cu privire la reclamantul Germen şi a respins ca inadmisibilă cererea reclamantului Alverley.

Reclamanţii au fost obligați de tribunal la plata cheltuielilor de judecată în valoare de 4,14 milioane de dolari dolari. Plata trebuie efectuată în termen de 60 de zile de la comunicarea hotărârii, în caz contrar reclamanţii fiind obligaţi să plătească dobânzi penalizatoare de 6% pe an (calculată semestrial), până la data efectuării plăţii.

Reprezentarea României a fost asigurată de Asocierea dintre Hunton Andrews Kurth Llp, SCP Toader şi Asociaţii şi SCP Cobuz şi Asociaţii, arată MF.
Pretenţiile reclamanţilor au fost formulate în baza Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Cipru privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, semnat la Bucureşti la 26 iulie 1991 şi ratificat prin Legea nr. 30/1993. Reclamanţii au susţinut faptul că, în calitate de acţionari ai unor societăţi româneşti, au realizat investiţii în proiectul imobiliar Băneasa. Investiţia a făcut obiectul unei investigaţii de natură penală, finalizată cu o hotărâre definitivă de condamnare.

Acţiunea a dusla exproprierea indirectă a investiţiilor, prin sechestrul instituit asupra bunurilor societăţilor româneşti şi asupra titlului lor de proprietate a terenului din Băneasa, fiind solicitate despăgubiri în valoare de circa 200 milioane de dolari. 

Investitorii au mai reclamat faptul că România a încălcat tratatul prin acţiuni de intervenţie arbitrală şi discriminatorie, a organelor de cercetare penală şi a instanţelor judecătoreşti, prin privarea acestora de posibilitatea de a-şi valorifica dreptul de proprietate asupra investiţiilor şi dreptul la un proces echitabil.