Cât cer fermierii pe mielul de Paște

Publicat: 08 mart. 2023, 07:00, de Victor Scarlat, în News , ? cititori
<strong>Cât cer fermierii pe mielul de Paște</strong>

Mielul pentru masa de Paște va costa mai mult, anul acesta, în condițiile în care cheltuielile crescătorilor au fost mai mari, din cauza scumpirii cerealelor, iar salariile angajaților s-au mărit simțitor.

Prețurile vor crește cu cel puțin 30%, față de cele de anul precedent, spun fermierii, care au început deja să-și scoată marfa la vânzare.

Cea mai la îndemână modalitate constituie site-urile de anunțuri, unde primele oferte au început să apară încă din februarie.

La Buzău, un crescător cerea recent 20 lei/kg în viu, preț similar cu cel de la Sibiu, unde un oier avea de vânzare cu comandă prealabilă carne de miel la carcasă cu greutate de aproximativ 10-12 kg, cu livrare la domiciliul clientului în Sibiu și împrejurimi la un preț de 40 lei/kg de carcasă. Cei care doresc pot să cumpere și în viu la un preț de 20 lei/kg.

Acestea sunt acum prețurile de pe site-urile de anunțuri, ceea ce înseamnă un nivel asemănător celui de anul trecut. Oierii speră, însă, să obțină prețuri între 20-25 lei/kg în viu, chiar și 27 lei/kg, iar la carcasă 40-45 lei/kg pentru a-și acoperi costurile din acest an.

La vânzare sunt și iezi pentru cei care vor o carne mai slabă, iar prețurile sunt aceleasi: 20 lei/kg în viu și 40 lei/kg carcasă.

Oferta arabilor

În piață, au început să apară și ofertele de la arabi, principalii clienți pentru crescători în fiecare an.

Un tânăr crescător din Vaslui spune că a reușit să le vândă direct mieii, iar la sfârșitul lunii așteaptă TIR-ul să-i încarce.  

„Vreo 200 de capete vând și las de prăsilă vreo 150 de capete. Oile au fătat din ianuarie. În anii trecuți vindeam la arabi, prin samsari, acum dau cu vărul meu, care are vreo 800 de capete, direct la arabi. Noi avem 450 de capete. Anul acesta costul de producție, ca să spun așa, a fost mai mare. Am primit 19 lei/kg de la arabii care vor să vină la sfârșitul lunii să-i încarce în TIR”, a declarat pentru Bzi.ro Georgian Bordeianu.

Citeste si Licitație pe ciobanul nepalez: 600 euro bucata. ”Nu-ți place, în 3 luni vine altul”. EXCLUSIV