Cât costă începutul noului an școlar?În timp ce învățământul e gratuit, desigur

Publicat: 23 aug. 2023, 08:30, de Alice Gherman, în SOCIAL , ? cititori
Cât costă începutul noului an școlar?În timp ce învățământul e gratuit, desigur

Deși mai este încă vacanță, în curând va suna clopoțelul pentru un nou an școlar. Părinții colindă frenetic magazinele după rechizite, ghiozdane și uniforme. Bucuria unui nou început trece prin buzunarul părinților, lăsându-l gol. Cât costă începutul de an școlar, iată întrebarea momentului?

De câteva zile încoace, reclamele de la televizor reamintesc părinților că în curând începe școala. Unii au cumpărat, deja, cele necesare, alții se mai gândesc și analizează ofertele. Ne-am interesat în piață pentru a vedea cam cât trebuie să scoată un părinte din buzunar, la început de școală.

Ghiozdănelele pentru preșcolari pleacă de la 19 lei (rucsăcelele doar cu șnur costă chiar și numai 10 lei) și pot să ajungă la 720 de lei, dacă sunt de tip roler. Prețul mediu pentru ghiozdănelele de grădiniță este undeva între 89 și 150 de lei. Un ghiozdan pentru cei care încep viața de școlar la clasele 0-IV costă 25 de lei (dacă e simplu, culoare uni), iar dacă se dorește a fi mai colorat, mai vesel, prețul urcă peste 50 de lei. Sumele urcă apoi, exponențial, în funcție de modelul, culoarea și materialul din care sunt confecționate. Dacă vreți ceva de fițe, puteți plăti amețitoarea sumă de 1.677 de le, de pildă, pentru un model în stil vintage.

Desigur, magazinele au și oferte de ghiozdane echipate ”complet”, cum se spune, care conțin un penar, un set de pixuri, unul de creioane colorate, riglă, raportor, ascuțitoare, set de carioci, radieră. Cel mai ieftin ghiozdan de acest fel costă 180 de lei. Cele care au și caiete și tot ceea ce mai trebuie ajung la 350-480 de lei.

Un ghiozdan și rechizite costă peste 200 de lei

Dacă părintele vrea să achiziționeze separat toate rechizitele și ghiozdanul, atunci trebuie să scoată din buzunar măcar 59,99 de lei pe ghiozdan, apoi un set de pixuri albastre – 9,99 lei, un set de trei creioane simple -1 leu, un penar tubular – 6,99 lei, un set de carioci simple 9,99 lei, un set de 4 pixuri – 8,99 lei, un vocabular cu 24 de file – 1,19 lei, cinci caiete A5 cu 48 de file (5×1,99 lei bucata) – 9,95 lei sau 3 caiete A5 cu 80 de file (3×3,49 lei bucata) – 10,47 lei, plus măcar 2 caiete A4 cu 80 de file (2×6,49 lei) – 12,98 de lei, un caiet de biologie – 1,99 lei, un caiet de geografie – 1,99 lei, un bloc notes cu 80 de file – 2,99 lei, un set geometric – 3.90, o trusă cu compas – 14,90 lei, un bloc de desen – 17,90 de lei, etichete școlare – 2,99 lei plus set de coperți pentru caiete (2 bucăți A3, 3 bucăți A4) – 11,99 lei, un set de acuarele – 11.99 lei și un set de 5 pensule – 14,99. Toate acestea costă cam 202,11 lei. Privind acest total te întrebi dacă nu cumva e mai avantajos să cumperi un ghiozdan gata echipat, deși din ghiozdanele așa-zis echipate lipsesc adesea caietele, coperțile de caiete, etichetele școlare și alte asemenea.

În cea mai ieftină variantă, pregătiți în jur de 500 de lei

Pe lângă achiziționarea unui ghiozdan și a rechizitelor, deși uniforma nu este obligatorie, în multe școli nu se renunță la ea. Am întrebat la câteva școli din Capitală și ni s-a spus că ei nu impun o uniformă anume, ci doar le cer elevilor să poarte tricou de tip polo alb sau o bluză albă pentru fete/cămașă albă la băieți și fustă de culoare închisă pentru fete, respectiv pantaloni de culoare închisă la băieți. În general, prețul unei fuste este 80 de lei, dar poate ajunge și la 250 de lei. Un tricou de tip polo costă între 45 și 55 de lei, o cămașă – între 47 și 90 de lei sau mai mult, o pereche de pantaloni în jur de 80-100 lei. Dacă se dorește sarafan pentru fete, mai adăugați între 95 și 217 lei, iar o vestă, atât pentru băieți cât și pentru fete, costă de la 75 de lei în sus. Pe scurt, uniforma copiilor mai scoate din buzunarul părinților în jur de 250 de lei, alegând varianta cea mai ieftină.

Un calcul simplu ne arată că, optând pentru cea mai ieftină variantă de rechizite, plus cea mai ieftină variantă de îmbrăcăminte, ajungem, deja, la 452 de lei. Pus niște flori, desigur, că așa dă bine. Pentru o familie care are doi copii de școală, sau mai mulți, cheltuiala devine foarte serioasă. Așa stând lucrurile, nu e de mirare că multe școli aleg să nu impună niciun fel de uniformă. De pildă, la Școala Generala nr.126, din sectorul 5, ni s-a spus chiar că ”nu există niciun fel de cerințe privind hainele copiilor, atâta timp cât se păstrează decența în îmbrăcăminte”.

Școlile particulare țin la uniformă mai mult decât cele de stat

La multe dintre școlile particulare uniforma este obligatorie și reprezintă semnul distinctiv pentru elevii respectivei unități de învățământ. Neoficial, am înțeles că uniforma la unele dintre aceste școli poate costa și câteva sute de euro. Am sunat la Complexul Educațional Laude-Reut, dar răspunsul a întârziat să apară. Cei de la International School of Bucharest ne-au transmis în schimb că: ”Toți elevii școlii ISB trebuie sa poarte uniformă școlară, fiindcă aceasta dă un sentiment de mândrie, de apartenență la comunitatea școlară și încurajează un comportament bun și adecvat, atât în școală, cât și în afara ei. Elevii au uniformă și pentru orele de educație fizică și sport. De asemenea, există o uniformă pentru iarna și una pentru vară. Costul unui set de uniforme este aproximativ 500 de lei.”

Doamna Elena Branea, al cărei băiat a fost elev la Școala particulară Româno-Finlandeză din București, ne-a declarat că: ”Nu aveau o uniformă întreagă impusă, ci doar un tricou de tip polo – 75 de lei, respectiv un tricou cu mâneci lungi – 105 lei, de culoare albastră, cu însemnele școlii, foarte frumoase, de altfel. Din taxa pe care o plăteam, copiii primeau și rechizite. În clasa a VIII-a au avut voie să renunțe la uniformă.”

Tableta și laptopul, obiectele școlare cele mai scumpe

Și să nu uităm tabletele! Acestea sunt de la 299 lei – cea mai ieftină – și până la 2.700 de lei, dacă părinții sunt cu dare de mână. Cât despre laptop pentru școlari… cel mai ieftin costă 1000 de lei. Desigur, dacă l-ai cumpărat o dată, nu trebuie să-l achiziționezi an de an. Per ansamblu, însă, anul școlar lasă un mare gol în buzunarul părinților, dacă nu cumva chiar da gaură. Să tot ai copii de școală în țara unde învățământul e gratis!