Cât costă reabilitarea bojdeucii lui Ion Creangă

Ansamblul muzeal care are în centrul său faimoasa Bojdeucă a lui Ion Creangă se va redeschide la vară. Factura totală a lucrărilor de reabilitare se ridică la aproape 1 milion de euro.

Renovarea Bojdeucii şi a muzeului de alături fac parte din proiectul „Călător pe meridiane culturale”, lansat de Direcţia Proiecte şi Dezvoltare Durabile a Consiliului Judeţean cu mai bine de cinci ani în urmă. Dincolo de Prut, raionul Făleşti reface şi dotează Muzeul local de istorie şi etnografie, iar primăria oraşului restaurează drumul istoric „Ştefan cel Mare” din zona centrală, pavat cu granit.

Finanţarea pentru toate trei obiectivele este de 1,72 milioane de euro, din care puţin peste un milion costă restaurarea Complexului „Ion Creangă”, iar diferenţa de 681,5 mii euro merge la Făleşti. Contractul de lucrări pentru partea ieşeană a urmat procedura licitaţiei, fiind atribuit în noiembrie 2021 firmei Iaşicon, cea care a mai restaurat Casa Dosoftei şi Muzeul „Vasile Pogor”. Şantierul de la Bojdeucă se întinde pe o durată de 18 luni, adică până în iulie, costul licitat de Iaşicon fiind de 2,68 milioane de lei (fără TVA), respectiv ceva mai mult de 540 de mii de euro.

Un anunţ neinspirat menţionează sec pe pagina de start a CJ costul rotunjit la 1,8 milioane de euro al întregului proiect. Lipsit de detalii şi însoţit doar de o imagine a bojdeucii, textul a stârnit imediat pe reţelele de socializare un val de „impresii” legate de raportul cost lucrări/căsuţa cu două odăi joase despărţite de un hol. În lipsa oricărei reacţii din partea administraţiei judeţului, trebuie precizat că, pe lângă casa scriitorului, monument istoric, ansamblul cuprinde clădirea Expoziţiei Documentare „Ion Creangă”, curtea şi împrejmuirea, care fac, toate, obiectul restaurării sau reamenajării contra celor 2,68 milioane de lei.

Cât a ajuns să coste un monument istoric?

Construită în 1842, căsuţa din mahalaua Ţicău a devenit primul muzeu memorial din România al unui scriitor român în aprilie 1918, la aproape 30 de ani de la moartea povestitorului. Ion Creangă s-a mutat aici în 1872, într-o odaie locuind el, iar în cealaltă, Ecaterina (Tinca) Vartic, cea care avea să-l îngrijească până la sfârşitul vieţii. Istoricul Iulian Pruteanu-Isăcescu scrie în cartea sa, „Bojdeuca «Ion Creangă». Din istoria primului muzeu literar din România”, că scriitorul a cumpărat căsuţa în iunie 1879 cu 50 de galbeni, „adecă cincizeci de galbeni austriaci a treizeci şi şepte de lei vechi galbenul”. Actul de „vecinică vânzare” a fost făcut pe numele Ecaterinei Vartic.

Dacă ţinem cont că în 1867 a fost stabilit leul ca monedă naţională, cu o valoare de 0,3225 grame de aur, rezultă că Ion Creangă a plătit pentru bojdeucă şi curte echivalentul a aproape 600 grame de aur. La cursul de azi, 166,6 mii lei. Evident, calculul este unul aproximativ, bazat doar pe valoarea aurului în timp. Practic, Ion Creangă a cumpărat bojdeuca pentru 1850 de lei vechi, iar preluarea şi restaurarea ei ca muzeu prin subscripţie publică chiar în timpul Primului Război Mondial a costat peste 11 mii de lei de atunci. De atunci, casa aflată astăzi pe strada Simion Bărnuţiu nr. 4 a mai fost restaurată în perioada interbelică şi în anii ’80, când a fost adăugată într-o parte a curţii clădirea-muzeu, şi ea intrată acum în renovare, scrie Ziarul de Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

India va depăși China la numărul de locuitori, în acest an

India ar putea fi țara cea mai populată din lume până la mijlocul acestui an, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit...

Documentele care demască mafia de la Transporturi. Fami(g)lia de la CNAB,...

Mai multe documente care dovedesc, negru pe alb, implicarea ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, a directorului CNAB, George Dorobanțu, și a unor acționari ROMPREST într-oafacere...