Cât de costisitoare este mâncarea în România: Peste 19 țări au prețuri mai mici la alimente

Publicat: 03 iun. 2024, 22:41, de Autor: Cristina Cohuț, în SOCIAL , ? cititori
Cât de costisitoare este mâncarea în România: Peste 19 țări au prețuri mai mici la alimente
preparate traditionale romanesti, mancare traditioanala

România se confruntă cu un val constant de creșteri de prețuri, care se reflectă cel mai mult în bugetele lunare ale românilor. Din păcate, în ciuda salariilor considerabil mai mici decât în alte țări, prețurile sunt semnificativ mai mari.

Eurostat a creat un instrument de monitorizare a prețurilor alimentelor, care a permis realizarea mai multor studii. Unul dintre acestea, deloc îmbucurător pentru români, a scos la iveală concluzii îngrijorătoare.

Prețul alimentelor în România este considerabil mai mare decât în alte țări. Cu toate că salariile în Spania, Italia sau Franța sunt mult mai mari, cetățenii acestor țări plătesc mult mai puțin pe alimente decât românii.

Potrivit studiului, peste 19 țări din Uniunea Europeană au prețuri mai mici decât România, o realitate confirmată nu doar de studiul în sine, ci și de reacțiile turiștilor care vizitează România.

În ultimii doi ani, prețul unor alimente a atins niveluri record. La raft, unele produse și-au dublat prețul, forțându-i pe români să le elimine din lista de cumpărături.

Pe lângă creșterea prețurilor, românii se confruntă și cu problema salariilor scăzute. România are al doilea cel mai mic salariu din Uniunea Europeană, iar 45% din acesta merge către plata contribuțiilor sociale.

Cât plătesc românii pe alimentele de bază, comparativ cu alte state din Uniunea Europeană

O comparație scurtă între prețurile plătite de români și restul europenilor arată că România este o țară foarte scumpă. Statistica este și mai tristă, având în vedere nivelul salariilor.

De exemplu, din salariul minim brut de 660 de euro, românii plătesc 1,6 euro pentru un litru de lapte. Zahărul costă 1 euro/kg, uleiul 1,4 euro/l, iar făina 0,60 euro/kg. Cei care consumă carne de porc plătesc aproximativ 5 euro/kg.

În contrast, Spania, unde salariul brut este de 1.700 de euro, are prețuri mult mai mici. Pentru aceleași produse, spaniolii plătesc mult mai puțin. De exemplu, un litru de lapte costă doar 0,85 euro.

Franța are, de asemenea, prețuri avantajoase. Francezii, cu un salariu minim brut de 1.300 de euro, dublu față de cel al românilor, plătesc mai puțin pentru alimente. Un litru de lapte costă 1,20 euro.

Concluziile studiului sunt și mai alarmante. Datele arată că majoritatea românilor câștigă lunar 2.079 de lei. Din această sumă mică, românii trebuie să facă față constant scumpirilor.