Cât de eficiente sunt în realitate măștile de protecție? Ministrul Economiei: Jumătate nu protejează împotriva Covid-19

Publicat: 25 nov. 2020, 16:19, de Raluca I. Heroiu, în News , ? cititori
Cât de eficiente sunt în realitate măștile de protecție? Ministrul Economiei: Jumătate nu protejează împotriva Covid-19
masca sanitară

Multe din măștile de protecție pe care le găsim la vânzare pe piață nu sunt conforme și nu ne protejează de o eventuală infecție cu coronavirus. Afirmațiile au fost făcute de ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, se arată dezamăgit de calitatea măștilor de protecție care se găsesc în acest moment pe piață.

Sunt dezamăgit de calitatea măştilor de protecţie aflate pe piaţă în acest moment. Dacă vă spun că jumătate din măştile care se găsesc la comercializare, în momentul de faţă, în reţelele de distribuţie – hypermarketuri, farmacii, depozite, la importatori – nu respectă, adică nu ne protejează, aţi zice că exagerez, dar asta este realitatea. Vreau să dau un mesaj foarte clar că acest lucru trebuie să înceteze. Nu putem să acceptăm să fie puse la comercializare măşti care nu protejează populaţia”, a spus Virgil Popescu în cadrul undei conferințe de presă.

Ministerul Economiei ar urma să emită un ordin prin care comercianții de măști să fie obligați să precizeze eficiența măștilor.

„Vom emite un ordin care să spună clar că aceste măşti nu asigură protecţie împotriva Covid, ca oamenii să ştie când cumpără că, dacă acel produs este pe raft şi i se spune mască, el nu este o mască care protejează”, a adăugat minsitrul.

Ministrul Economiei recomandă cumpărarea de măști de la producători românești.

„Toate măştile neconforme sunt măşti din import. Vreau să le spun românilor că avem peste 16 companii care produc măşti în România, care pot asigura întregul necesar de consum al României şi îi sfătuiesc să caute produse româneşti, pentru că sunt acreditate, sunt verificate şi sunt cele mai bune de pe piaţă”, a completat Popescu.

Recent, Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, a anunțat că a fost emisă o alertă pentru măști neconforme aflate pe piață, care poartă marcajul CE, dar nu sunt certificate.

ANPC a retras recent de la comercializare peste 31 de milioane de măști de protecție, în urma controalelor realizate la nivel național pe piața acestor produse, iar alte 90.000 de măști au fost retrase definitiv în urma deficiențelor constatate.