Cât ne-ar costa un cutremur precum cel din ’77, explozia unui reactor nuclear sau ruperea digurilor Dunării

România este predispusă la o serie de dezastre naturale, în special cutremure, inundații, secetă și vreme extremă, epidemii dar și datorate omului și activității sale (incendii, accidente chimice, accidente de transport în care sunt implicate substanțe periculoase și accidente nucleare și radiologice).

Evaluarea riscurilor la nivel național a demonstrat faptul că în România practic întregul teritoriu național se află sub incidența unuia sau mai multor tipuri de dezastre, fapt ce face ca expunerea populației să fie una dintre cele mai ridicate în Uniunea Europeană.

Pentru estimarea impactului bugetar al dezastrelor pentru perioada 2023-2025, în Strategia fiscal bugetară pentru perioada 2023-2025, document elaborat de Ministerul Finanțelor, s-au considerat 4 scenarii aparținând atât riscurilor naturale, cât și celor tehnologice, care pot apărea pe parcursul perioadei, fără a se considera o legătură de dependență între ele:
1. Cutremur de tip vrâncean cu o perioadă medie de recurență de 1.000 de ani.
2. Accident nuclear la Centrala Cernavodă – Accident sever la Unitatea 1.
3. Inundație pe Dunăre cu o perioadă medie de recurență de 1.000 de ani.
4. Pandemie de gripă.

Scenariu pentru un cutremur de tip vrâncean cu o perioadă medie de recurență de 1.000 de ani

Scenariul prezentat presupune un cutremur puternic în zona Vrancei cu un interval mediu de recurență de 1000 ani, înregistrat în cursul nopții, în timpul căruia 95% din populație s-ar afla în clădirile rezidențiale.

I.1. EVALUAREA IMPACTULUI ECONOMIC

Cutremurul și celelalte dezastre geologice severe asociate, cum ar fi alunecările de teren, căderile de stânci sau ruperea de baraje, pot provoca în mod direct mari pierderi de vieți menești, distrugerea infrastructurii (șosele, căi ferate, tunele de cale ferată, poduri, conducte de apă, petrol, gaze și comunicații etc.), a clădirilor și a vehiculelor, incendii sau explozii.

Costurile directe includ pierderea de capital fizic și uman, costurile de asistență, precum și cele cu operațiunile de curățare, reabilitare, reconstrucție, de înlocuire, reconstruire, reparare sau întreținere.

Costurile indirecte includ toate celelalte costuri suportate în mod indirect, ca urmare a dezastrului:
– reducerea valorii imobiliare în zonele amenințate de dezastre;
– pierderea veniturilor fiscale corespunzătoare proprietăților devalorizate ca urmare a dezastrului;
– pierderea productivității industriale, agricole și forestiere, precum și a veniturilor turistice ca urmare a deteriorării terenurilor sau a instalațiilor sau întreruperii sistemelor de transport etc.

I.2. INDICATORII REZULTAȚI AFERENȚI SCENARIULUI

Costurile economice totale asociate riscului de cutremur – scenariul Vrancea 1.000 ani
(milioane euro)

Scenariu pentru un accident nuclear la centrala nuclearo-electrică Cernavodă – Accident sever Unitatea 1 – Pierderea alimentării din exterior cu energie electrică și pierderea tuturor celorlalte surse de curent alternativ (generatoare electrice de rezervă și de avarie) – Station Black-Out (SBO).

Secvența de accident începe cu pierderea totală a alimentării cu energie electrică de Clasa IV, Clasa III și eșuarea încercării de a pune în funcțiune sistemul de asigurare a energiei electrice în caz de avarie (EPS- Emergency Power System). Aceste evenimente determină pierderea pompelor (debit) SPTC, răcirea moderatorului, răcirea protecțiilor de capăt și pierderea apei tehnice de răcire (RCW și RSW).

II.1. EVALUAREA IMPACTULUI ECONOMIC

Evaluarea economică a costurilor legate de efectele asupra populației a fost realizată pe doua categorii:
• Decese – evaluarea economică a deceselor a fost efectuată conform metodologiei prin metoda capitalizării veniturilor nete;
• Vătămări corporale – evaluarea economică a vătămărilor corporale ținându-se cont de numărul de zile pierdute și a câștigului mediu salarial net lunar, costurile îngrijirilor medicale pentru o perioadă medie de 5 zile de spitalizare și tratament aferent.

Costurile economice ale impactul asupra mediului au fost estimate în baza suprafețelor afectate necesar a fi decontaminate și a prețului mediu de decontaminare, precum și a costurilor de intervenție.

Evaluarea costurilor indirecte s-a efectuat ținându-se cont de veniturile pierdute de către companii din cauza producerii evenimentului, estimate în baza numărului de zile de întrerupere a activității, respectiv perioada de refacere a unei unități nucleare.

II.2. INDICATORII REZULTAȚI AFERENȚI SCENARIULUI

Costurile economice totale asociate scenariului de accident nuclear – Accident sever
Unitatea 1 – Station Black-Out (SBO) (milioane euro)

Scenariu eveniment extrem – Dunăre (cedare diguri) – Debitele maxime luate în considerare în dezvoltarea scenariului Dunăre (cedare diguri) pot fi asociate probabilității de depășire a debitului maxim de 0,1%

III.1. EVALUAREA IMPACTULUI ECONOMIC

Costurile patrimoniale directe reprezentând valoarea economică a pierderilor și pagubelor produse construcțiilor rezidențiale afectate, precum și a pagubelor și pierderilor suportate de infrastructură ca urmare a producerii evenimentului.

Pierderile umane au însumat pierderile de vieți omenești, costurile datorate spitalizării persoanelor rănite, pentru o perioadă medie de 10 zile de spitalizare.

Costurile economice indirecte sunt de două categorii:
• Pierderi de venituri determinate de pierderea producției agricole aferente terenurilor agricole afectate de inundații.
• Investițiile necesare pentru recuperarea daunelor patrimoniale produse au fost introduse în model prin intermediul creșterii ratei VAB40 pentru sectorul construcții în următorii doi ani, cât a fost considerată durata perioadei de recuperare.
• Pierderile de PIB (produs intern brut) sunt determinate de pierderile de venituri.

Costurile generate de intervenția forțelor – costuri de intervenție pentru persoanele evacuate sau sinistrate – însumează costuri legate de consultația medicală, hrană, cazare și alte servicii.

III.2. INDICATORII REZULTAȚI AFERENȚI SCENARIULUI

Costurile economice totale asociate scenariului de inundație pe Dunăre (cedare diguri)
(milioane euro)


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...