Cât pierde România pentru că floarea soarelui nu este procesată în țară, ci merge la export

Publicat: 19 feb. 2024, 14:50, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Cât pierde România pentru că floarea soarelui nu este procesată în țară, ci merge la export

România este cel mai mare producător de floarea soarelui din UE, însă, din păcate, o mare parte din producție merge la extern, deoarece nu este procesată în țară, ceea ce înseamnă pierderi de sute de milioane bune de dolari.

Calculul este destul de simplu: în loc de semințe de floarea soarelui, am putea vinde ulei pe piețele internaționale, iar șroturile rezultate din procesare ar putea merge către zootehnia românească.

„Producem circa 3 milioane tone de semințe de floarea soarelui. Necesarul de consum pentru uleiul vegetal este acoperit cam din 1 – 1,1 milioane de tone, se mai procesează 700-800 000 de tone pentru export ulei în UE și alte piețe și aproximativ 1 milion de tone de semințe de floarea soarelui le exportăm. Pierdem 800 milioane de dolari anual numai din floarea soarelui”, susține Adrian Chesnoiu, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților și fost ministru al Agriculturii.   

Acesta spune că procesarea aduce plusvaloare, iar toată lumea ar avea de câștigat, numai că la noi lipsește „lanțul”, a mai precizat Chesnoiu la o întâlnire cu tinerii antreprenori din agricultură organizată de Clubul Fermierilor Români.

„Și ne întrebăm de ce un 1 ha de teren arabil din România aduce un venit de 275 euro/an, iar unul din Olanda 18 000 euro, pentru că la noi fiecare întrerupe lanțul după prima parte”, a mai afirmat Chesnoiu.

Procesatorii locali și materiile prime din Ucraina

Războiul din Ucraina a adus modificări importante pe piața oleaginoaselor. Nu doar că România este în topul exportatorilor de semințe de floarea soarelui în UE, ci a devenit și o destinație importantă pentru marfa ucraineană. Aceasta pentru că fabricile de ulei din țară au recurs la materiile prime din Ucraina mai ieftine, în detrimentul celor autohtone.

O demonstrează, de altfel, și veniturile marilor jucători din piața românească, ale căror afaceri nu doar că au mers foarte bine, în 2022, de exemplu, ci chiar au explodat, dat fiind și contextul internațional. Pentru unii, vânzările aproape că s-au dublat, iar profiturile au crescut și de până la 13 ori, într-un an în care importurile de semințe de floarea soarelui din Ucraina au fost foarte mari.

Principalii jucători pe această piață sunt gigantul american Bunge România, Expur Slobozia (deținută de gru­pul francez Avril), Prutul Galați (acționariat românesc), Ardealul Carei (acționariat românesc) și Argus Constanța (capital românesc).

Importuri de ulei, dar și de semințe

România este un mare exportator de materii prime, dar nu înseamnă că nu a și importat. În cazul de față, este vorba de ulei de floarea soarelui, dar și de semințe, până în octombrie 2023. În decembrie 2023, de exemplu, un sfert din livrările de ulei de floarea soarelui ale ucrainenilor au ajuns în țara noastră.

Din cele aproape 672 000 de tone livrate la extern în ultima lună din 2023, un sfert din volume a avut ca destinație România, urmată de Turcia – 12%.

În același timp, România s-a numărat, alături de Bulgaria, printre cei mai mari importatori europeni de semințe de floarea soarelui din Ucraina. În anul comercial 2022/2023 (perioada 1 iulie 2022 – 9 aprilie 2023), de exemplu, bulgarii au achiziționat un volum de 811.445 de tone, potrivit datelor Comisiei Europene. Pe locul doi s-a aflat România, cu 454.376 de tone de semințe de floarea-soarelui, adică aproximativ 22% din cantitatea record de 2 milioane de tone importate de UE.  

Ucraina a ajuns să fie principalul furnizor de semințe de floarea soarelui al UE, acoperind, în 2022, de exemplu, undeva la 86% din importuri. Anterior, Republica Moldova era cel mai important furnizor.

Importuri pe bază de licențe

Pentru a limita importurile de materii prime din Ucraina, România a recurs, începând cu data de 13 octombrie 2023, la măsuri temporare de instituire a unui acord de punere pe piață în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, în vederea atenuării repercusiunilor negative imediate în sectorul producției primare și al procesării.

Produsele agricole care fac obiectul importului pe bază de licențe sunt: grâu și meslin (amestec de grâu cu secară), porumb, semințe de rapiță sau de rapiță sălbatică, chiar sfărâmate; semințe de floarea-soarelui, chiar sfărâmate. Începând cu 2024, pe listă s-au mai adăugat zahărul și făina.