Cătălin Drulă: Plecarea lui Dacian Cioloș din USR încalcă o promisiune făcută românilor

Publicat: 31 mai 2022, 17:30, de Ziarul Puterea, în POLITICĂ , ? cititori
Cătălin Drulă: Plecarea lui Dacian Cioloș din USR încalcă o promisiune făcută românilor
Catalin Drula INQUAM_Photos_Liviu_Chirica

Plecarea lui Dacian Cioloş din USR este regretabilă şi încalcă o promisiune făcută românilor în ultimii trei ani, consideră liderul Uniunii, Cătălin Drulă.

„Plecarea oricărui coleg este regretabilă, dar a lui Dacian Cioloş poate un pic mai mult, pentru că încalcă o promisiune făcută românilor în ultimii 3 ani. „Ne-am unit şi mergem la victorie”, spunea sloganul din 2019, pe care atâţia colegi din USR şi PLUS îl respectă zi de zi prin munca lor în acest proiect unic. Mărturisesc că este de neînţeles politic acest gest. Suntem într-un moment critic pentru România. USR este opoziţia democratică, cea care luptă pentru modernizarea României cu colosul sistemului PSD-PNL. Numai de spargere şi fragmentare nu e nevoie când e atât de muncă în lupta care contează”, a arătat Drulă, într-un mesaj către colegii de partid.

Potrivit acestuia, România nu are nevoie de proiecte politice pe persoană fizică, de orgolii şi vanităţi, amintind că USR este o instituţie solidă, instituţia liberalismului democratic modernizator din România, care va dăinui dincolo de numele unei persoane sau a alteia.

„Suntem abia la mijloc de drum. Avem în spatele nostru voturile a sute de mii de oameni care trebuie reprezentaţi în continuare. Avem de îndeplinit rolul extraordinar de important de opoziţie democratică la un guvern cu o majoritate uriaşă în Parlament şi care nu are nicio soluţie pentru bunăstarea oamenilor. Ne luptăm cu o guvernare coruptă şi ineptă şi în lupta asta e nevoie de fiecare dintre noi. Nu e uşor, dar n-am intrat în politică aşteptându-ne să fie. Apoi, trebuie să ne pregătim de guvernare. Iar guvernarea se câştigă, nu se primeşte cadou”, a adăugat liderul USR.

El a adăugat că politica „e luptă zilnică, maraton de durată şi, mai ales, un joc de echipă, şi se face pe stradă, în Parlament, în consiliile locale şi în arena publică de aici din România.

„E un mediu neplăcut uneori, ostil adesea, dar dacă fiecare dintre noi şi-ar întoarce privirea atunci când lucrurile nu merg aşa cum ne-am dori, ar însemna că predăm această ţară personajelor de tip Ciolacu şi Ciucă. Eu, unul, n-am de gând să fac aşa ceva. Lupta noastră continuă şi, dacă vă găsiţi un moment astăzi, reflectaţi nu la decizii luate pe persoană fizică, ci la lucrurile care ne ţin împreună”, a completat deputatul USR.

Ionuț Moșteanu: Cioloș face un mare serviciu PSD și PNL

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, a reacționat la rândul său și a declarat că Dacian Cioloş face „un mare serviciu” PSD şi PNL prin plecarea din partid, însă USR va merge mai departe cu colegi din fostul PLUS şi va creşte.

„Mergem înainte cu colegii din fostul PLUS, încercăm, şi eu zic că reuşim, să estompăm aceste bariere între cele două partide. (…) Dacian Cioloş face un mare serviciu, în momentul ăsta, PNL-ului şi PSD-ului. Este opţiunea dânsului, fiecare îşi gestionează cum crede cariera politică. Cei mai mulţi rămân alături în această construcţie în care fiecare a pus umărul, fiecare dintre noi, indiferent că am fost la USR sau la PLUS. Am muncit să punem acest partid pe picioare. Partidul ăsta merge înainte şi va creşte”, a afirmat Moşteanu, la Digi 24.

El a precizat că parlamentarii USR, foşti PLUS, rămân în partid. „Au anunţat, Vlad Voiculescu a anunţat că rămâne. Ăsta este partidul, asta este casa în care noi creştem, construim partidul cu care ne vom lupta cu PSD şi cu PNL, această alianţă care, iată, calcă toată ţara în picioare”, a susţinut Ionuţ Moşteanu.

Întrebat dacă în actualul context politic al alianţei PSD-PNL USR va atinge pragul politic de 5% la alegerile din 2024, el a răspuns: „Cu siguranţă, nu numai că va face pragul, va fi principalul oponent al PSD-ului în momentul ăla”.

„Estimarea mea, uitându-mă la ce se întâmplă în lunile astea, este că, practic, PNL-ul este şters de la guvernare de către PSD, în condiţiile în care PSD încă nu a preluat mandatul de premier. (…) Va fi la anul, în mai 2023, probabil, domnul Ciolacu. Dacă va avea curaj, va prelua funcţia de premier şi atunci va fi o bătălie între USR şi PSD. (…) USR este un partid care a dovedit că nu stă într-un om, (…) au mai fost oameni care s-au crezut providenţiali pentru partidul ăsta. (…) USR, dacă vă aduceţi aminte, în 2017 şi-a pierdut fondatorul, a mers înainte, a funcţionat foarte bine, nu stă partidul ăsta nici în Nicuşor, nici în Dan, nici în Dacian. Este un partid care funcţionează pe nişte baze foarte solide şi asta îmi dă încredere pentru viitor”, a transmis Moşteanu.