Cătălin Predoiu: Punem în dezbatere publică proiectul de modificare a legilor Justiției

Publicat: 30 sept. 2020, 20:23, de Aurel Drăgan, în ACTUALITATE , ? cititori
Cătălin Predoiu: Punem în dezbatere publică proiectul de modificare a legilor Justiției

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat punerea în dezbatere publică, până pe data de 31 martie 2021, a propunerilor de modificare a legilor Justiţiei – Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 referitoare la organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Predoiu a precizat miercuri, într-o conferinţă la sediul MJ, că printre modificările propuse se numără desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, profesionalizarea procesului de selecţie a magistraţilor – eliminarea încadrării fără concurs, eliminarea schemei de pensionare anticipată a magistraţilor, întărirea principiului independenţei procurorilor în activitatea judiciară şi eliminarea restricţiilor în ceea ce priveşte libertatea de exprimare a magistraţilor.

„Noi, la Ministerul Justiţiei, nu pretindem că deţinem adevăruri absolute sau soluţii panaceu. Noi propunem, însă, o viziune şi invităm la o dezbatere serioasă, metodică, calmă, până vom ajunge la un acord asupra tuturor problemelor esenţiale. De aceea am prevăzut un termen de dezbatere care se întinde pe câteva luni, până la 31 martie 2021″, a spus Predoiu.

Referitor la Secția Specială, predoiu a declarat că „a fost o eroare această secţie specială. Indiferent care au fost soluţiile care au dus la imaginarea acestei secţii este o soluţie greşită. Dincolo de celebrele gafe – de a deschide dosare penale unor oficiali ai UE – principala probemă pe are o ridică această secţiei este că nu are capacitatea de combatere a corpţiei în sistemul judiciar. Nu mă poate convinge nimeni că 5 judecători localizaţi în Bucureşti pot menţine un nivel de vigilenţă în sistemul judiciar, fiind pregătiţi să combată corupţia.”

Potrivit acestuia, nu se poate fizic ca un judecător să fie şi la Bucureşti şi la 200 de kilometri, în locul în care s-ar putea produce o faptă de corupţie în sistem.

”Indiferent ce motive au stat la baza acestor preocupări- pe care nu le înţeleg – soluţia aleasă este proastă pentru că, în realitate, noi nu avem un sistem de combatere a coruţiei în sistemul judiciar”, a mai declarat minsitrul.