Câți ani trebuie să contribuie românii la sistemul de pensii pentru a primi pensie din mai multe țări

O parte dintre români au posibilitatea de a primi o pensie în plus, asta doar în cazul în care au contribuit o perioadă îndeajuns de lungă la sistemul public de pensii.

În perioada 27 februarie – 2 martie, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a efectuat o vizită de lucru în Regatul Spaniei. Oficilul a avut o înrevedere cu demnitarul român și omologul din Spania, Jose Luis Escriva Belmonte.

Cei doi au semnat o declarație comună de intenție de colaborare în domeniul securității sociale.Documentul pune accent pe importanța mobilității forței de muncă între cele două state şi vizează promovarea politicilor de incluziune şi securitate socială, de integrare și de informare privind drepturile şi îndatoririle cetățenilor, astfel încât să contribuie la creșterea coeziunii sociale şi la dezvoltarea echilibrată a societății. 

”Am discutat cu omologul spaniol despre reformele pe care ambele state le-au inclus în Planurile lor de redresare și reziliență, dar și despre modalitățile prin care poate fi întărită colaborarea dintre instituțiile cu atribuții în domeniul protecției lucrătorilor, al pensiilor și beneficiilor sociale.

Ne aflăm într-o perioadă în care ambele țari au ca jalon în PNRR reforma pensiilor, pe care trebuie să o realizăm cu respect și demnitate față de cetățeni”, declara ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, la acea vreme, potrivit Ministerului Muncii.

Datele arată că peste un milion de români trăiesc acum în Spania, iar mai bine de 340.000 cotizează la sistemul de securitate socială spaniol. 

În cazul acestora, legislația comună europeană prevede ca aceștia să primească pensie în momentul în care se vor pensiona. Pensia va depinde de perioada minimă de cotizație. 

Potrivit secretarul de stat în cadrul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), românii care locuiesc în Spania vor primi pensie din ambele țări doar dacă au minimum 15 ani de muncă în ambele țări. Acesta a subliniat că există două metode prin care oamenii pot primi banii: fie se decide ce țară plătește ambele pensii, fie pot primi banii din ambele părți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...