Câți bani a ”tocat” cu deplasările ministrul UDMR al Mediului, Barna Tanczos

Publicat: 20 apr. 2023, 08:15, de Ion Teleanu, în News , ? cititori
Câți bani a ”tocat” cu deplasările ministrul UDMR al Mediului, Barna Tanczos

Ministrul UDMR al Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, este destul de greu de găsit pe la sediul instituției și doar el cam știe pe unde umblă.

Rețeta lui Barna Tanczos: Mai mult pe afară, mai puțin prin țară

Dovada faptul că ministrul UDMR al Mediului, Barna Tanczos face ce vrea în această instituție este și faptul că el nu are un program de audiențe și nicio agendă publică publicată pe site-ul ministerului.

În schimb, după lungi insistențe, Barna Tanczos a catadicsit să precizeze pentru PUTEREA câte deplasări interne și externe a efectuat de când este ministrul Mediului și câți bani s-au cheltuit cu acestea. Barna Tanczos a efectuat efectuat, timp de 34 de zile, în calitate de ministru al Mediului, un număr de 14 deplasări externe pentru care s-a cheltuit pentru cazare și transport suma de 66.037 de lei, adică vreo 15.500 de euro. Printre destinațiile externe unde a fost prezent acesta se numără Ungaria, Kenya, SUA, Belgia, Franța, Suedia, Polonia și Egiptul (vezi documentul în facsimil).

În schimb, Barna Tanczos a efectuat de la începerea mandatului, mai exact de la 01.01.2020, și până azi, un număr de 15 deplasări în țară unde a petrecut 18 zile. Pentru cazare și transportul adestor deplasări interne s-a cheltuit 8.606 de lei, adică circa 1.800 de euro. Practic, ministrul Mediul a fost plecat aproape două luni de la minister, din care mai bine de o lună a fost în străinătate și a tocat pentru transport și cazare aproape 18.000 de euro.

Barna Tanczos și-a secretizat diurnele încasate de la Ministerul Mediului

Dar ministrul UDMR al Mediului, Barna Tanczos, a refuzat să precizeze pentru PUTEREA câți bani a încasat ca diurnă pentru deplasările efectuate în țară și străinătate. De fapt, nu a fost un refuz direct ci un răspuns la mișto:

”Cheltuielile pe diună și cazare în valută au fost efectuate conform prevederilor HG nr.518/1995 privind unele drepturi și obligați ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, cu modificările și completările ulterioare”. Acest răspuns la mișto a devenit o obișnuiță pentru Barna Tanczos pentru simplu fapt că el face ce vrea și nu dă nimănui nicio socoteală chiar dacă toacă bani publici. De ce? Pentru că este la putere și nimeni nu se atinge de el!