Câți consumatori vor mai beneficia de prețuri subvenționate la energie

Publicat: 22 mai 2025, 08:15, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ECONOMIE , ? cititori
Câți consumatori vor mai beneficia de prețuri subvenționate la energie
Foto: Facebook Sebastian Burduja

Începând cu 1 iulie va înceta subvenționarea prețului la energia electrică pentru consumatorii casnici. De la 1 aprilie 2026 vor dispărea și subvențiile pentru gaze. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre ce se va întâmpla în continuare.

De la 1 iulie expiră schema de compensare – plafonare şi sprijinul statului va fi direcţionat către consumatorii vulnerabili. Acesta este planul. Noi lucrăm pe mai multe scenarii şi angajamentul este acelaşi: să nu lăsăm niciun român în urmă. În prezent, sunt 250.000 de gospodării care beneficiază de suplimentul de energie. Împreună cu Ministerul Muncii, am lucrat pe trei scenarii, cu o anvelopă bugetară aferentă la fiecare, în care pragul de venit minim creşte între 29% faţă de nivelul actual şi 90%. Suma necesară de la bugetul de stat este cuprinsă între 300 milioane de euro şi 1 miliard de euro, pe an, în funcţie de scenariul ales. Urmează să discutăm cu Ministerul Finanţelor”, a arătat Sebastian Burduja, prezent la evenimentul Energy Expo 2025.

Câți oameni vor beneficia de compensare

Potrivit acestuia, Ministerul Energiei a propus subvenţionarea unui număr de șase milioane de consumatori, în condiţiile în care pe piaţa de electricitate sunt, în total, aproximativ nouă milioane de consumatori.

Este scenariul cel mai ambiţios şi, deocamdată, este doar un scenariu de lucru”, a subliniat ministrul Sebastian Burduja.

În prezent, prețurile la energie și gaze sunt plafonate la clientul final din 2022. La gaze, un client casnic plătește maximum 0,31 lei/kWh (TVA inclus). La energie electrică, un client casnic plătește maximum 0,68 lei/kWh (TVA inclus) pentru un consum de până la 100 kWh inclusiv și maximum 0,80 lei/kWh (TVA inclus) pentru consum cuprins între 100,01 și 255 kWh. Consumul de energie electrică cuprins între 255 şi 300 kWh/lună se facturează la preţul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, iar în cazul în care consumul depăşeşte 300 kWh/lună întreg consumul se facturează la preţul de maximum 1,3 lei/kWh. Și pentru firme, prețurile sunt plafonate în mod similar.

Cât vor crește prețurile

După 1 iulie, prețurile ar putea ajunge la 1,4 – 1,5 lei/kWh, potrivit ofertelor de la mai mulți furnizori.

Președintele ANRE declara, la sfârșitul lunii aprilie, că energia electrică ar trebui să aibă prețuri, după 1 iulie, de 1-1,10 lei/kWh, în factură, pe baza nivelului prețurilor de acum din piața de energie. La momentul respectiv, doar Hidrolectrica avea asemenea prețuri în ofertă, restul furnizorilor având prețuri mai mari.