Câți oameni au murit la Revoluția din 1989

Publicat: 22 dec. 2020, 11:30, de Mădălina Bălăceanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Câți oameni au murit la Revoluția din 1989
Revoluția română

Luna aceasta se împlinesc 31 de ani de la Revoluția din 1989, atunci când românii au luptat pentru libertate. Uniți, românii au reușit să scape de regimul comunist, însă mulți și-au dat viața pentru ca noi să mâncăm ce vrem, să credem în ce vrem și să ne uităm la ce ne dorim, astăzi. Manifestațiile început în decembrie 1989 la Timișoara, care cuprins toată țara ulterior, au fost cele mai curajoase proteste ale sfârșitul de secol XX în Europa și s-au soldat cu mii de victime.

La 31 de ani de la Revoluția din 1989 justiția încă nu a stabilit cine este vinovat pentru atâtea mii de vieți pierdute și mii de răniți.

Nici până în ziua de azi nu se știe cu exactitate câte persoane au murit în timpul manifestațiilor care au avut ca scop îndepărtarea lui Ceaușescu de la putere. Totuși, conform rezultatelor cercetărilor Institutul Revoluției Române (IRRD), ca urmare a Revoluției din 1989 au murit 1.166 de persoane. Ei au fost oameni care au avut curajul să protesteze în orașele declarate martir: Alba Iulia, Arad, Brașov, Brăila, București, Buzău, Caransebeș, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Cugir, Hunedoara, Lugoj, Reșița, Sibiu, Târgoviște, Târgu Mureș, Timișoara.

Revoluția din 1989: Mii de oameni, omorâți

Astfel, în intervalul 17-22 decembrie s-au înregistrat 271 de morți, în intervalul 22-25 decembrie au murit 715, iar după 25 decembrie au mai murit încă 113 de oameni. Fără o dată exactă au mai fost înregistrate încă 67 de decese.

Conform mai multor cercetători IRRD, victimele din timpul Revoluției nu au apărut doar ca urmare a regimului comunist. Acestei situații i se alătură și „nedeplin elucidatul fenomen terorist”.

De asemenea, un număr foarte mare de victime a apărut și din cauza unei lipse de profesionalism a unora dintre cei care gestionau acest context, mai spuneau cei de la IRRD în urmă cu mai mulți ani.

Unul dintre cercetătorii de la IRRD, Alexandru Grigoriu, a mai spus că este destul de complicat pentru cei care gestionează situația victimelor din 1989 în funcție de coordonatele geografice.

Cercetătorul a explicat că au fost persoane care au fost înregistrate nu în localitatea în care au fost omorâte, ci în orașul în care au fost duse la spital.

Totodată că au existat greşeli de scriere a numelor din partea celor care au gestionat situaţia.

Citește și:

Dosarul Revoluției: 31 de ani fără niciun vinovat

Lovitură de stat sau revoluție? Care este diferența

21 Decembrie 1989, ultimul discurs al lui Nicolae Ceaușescu

Ce s-a întâmplat pe 16 decembrie 1989. Începe Revoluția la Timișoara, după arestarea lui Laszlo Tokes

Ion Iliescu face DEZVĂLUIREA zilei. Adevărul despre Revoluția din 1989

Dosarul Revoluției la Parchetul militar: Mai multe probe au fost eliminate

Lovitură de stat sau revoluție? Care este diferența

Ce s-a întâmplat pe 18 decembrie 1989. Zeci de tineri împușcați mortal, sute de oameni răniți