44% dintre români plătesc energia electrică la tariful universal. ANRE spune că aceștia nu au semnat contracte noi la energie și gaze naturale

Aproape patru milioane de consumatori casnici nu au trecut pe piața liberă a energiei electrice, informează Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie. Concret, 44% dintre ei plătesc tariful de serviciu universal. În ceea ce privește sectorul gazelor naturale, 57% dintre consumatorii casnici sunt clienți pasivi sau inactivi.

Aproape 44% dintre clienţii casnici nu aveau semnate la finele lunii iulie contracte pe piaţa concurenţială atât la gaze naturale, cât şi pentru energie electrică, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie. Ei nu au rămas fără energie electrică, ci plătesc așa numitul preţ de serviciu universal valabil pe şase luni, de la 1 iulie până la sfârşitul anului, respectiv 1 ianuarie până la 30 iunie.

Astfel, din aproape 8,9 milioane de clienţi casnici, doar 4,9 milioane (aproape 56%), aveau un contract concurenţial semnat cu un furnizor de energie electrică. Dintre aceștia, doar 10% și-au schimbat și furnizorul. 

Piața de energie electrică s-a liberalizat la 1 ianuarie. 

La gaze naturale, din patru milioane de clienţi casnici, aproximativ 1,7 milioane au semnat un contract concurenţial, de la liberalizare – reprezentând aproape 43%.

Numărul așa-numiților clienți inactivi sau pasivi se ridică la circa 2,3 milioane. Practic 57% dintre clienții casnici au preferat să nu facă nimic, deși piața gazelor naturale s-a liberalizat încă de la 1 iulie 2020. Şi ei beneficiază în continuare de alimentare cu gaze naturale. 

Potrivit ANRE, pe primele şapte luni, media contractelor semnate pe piaţa de energie electrică este de 283.000/lună, în timp ce pe segmentul gazelor naturale se situează la 77.000/lună.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole