Caz șocant: Unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri, inculpat pentru asasinarea unei jurnaliste

Publicat: 21 aug. 2021, 20:30, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Caz șocant: Unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri, inculpat pentru asasinarea unei jurnaliste

Unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Malta, Yorgen Fenech, a fost pus sub acuzare pentru asasinarea jurnalistei anticorupție Daphne Caruana Galizia, după cum au declarat procurorii în documentele instanței. 

Nu a fost stabilită încă nicio dată pentru proces, potrivit Reuters. Fenech a fost arestat din noiembrie 2019 şi  acuzat de complicitate la crimă. Între timp a fost supus unor proceduri preliminare, de prezentare a dovezilor, el pledând nevinovat. Caruana Galizia a fost aruncată în aer de o mașină cu bombă, în timp ce ieșea din reședința sa pe 16 octombrie 2017. Crima a șocat Europa și a ridicat întrebări cu privire la statul de drept în cel mai mic stat membru al Uniunii Europene.

Fenech a condus un imperiu de afaceri, cu interese largi care includ proprietăţi imobiliare, importuri şi un dealer auto. El a mai condus un consorţiu care a obţinut un contract controversat din partea guvernului pentru construcţia unei centrale de energie. Caruana Galizia investiga posibile fapte de corupţie legate de acest contract, atunci cînd a fost ucisă.

Se solicită o condamnare pe viață

Trei bărbaţi acuzaţi că au plasat şi declanşat bomba au fost arestaţi în decembrie 2017. De atunci, unul a pledat vinovat ca parte a unui acord şi a fost închis pentru o perioadă de 15 ani. Ceilalţi doi aşteaptă să fie judecaţi.

Melvin Theuma, intermediarul care a dat informaţii referitoare la acest complot, a pus dovezile la dispoziţia anchetatorilor şi a fost graţiat. El a arătat că Fenech l-a însărcinat cu organizarea asasinatului. Procurorii solicită o condamnare pe viață pentru Fenech, au declarat oficialii instanței.