CCR: Alegerile pot fi amânate până în martie

Curtea Constituțională a României susține că alegerile pot fi amânate cu 3 luni, până în martie, dacă Parlamentul decide acest lucru. CCR a publicat motivarea deciziei prin care se stabilește că legea prin care Parlamentul este cel care hotărăște data alegerilor este constituțională.

Conform CCR, odată cu intrarea în vigoare a legii, Hotărârea de Guvern prin care executivul stabilește data alegerilor pe 6 decembrie își încetează efectul.

CCR precizează că „alegerile parlamentare vor avea loc peste termen, aşadar, într-un termen de cel mult 3 luni de la expirarea mandatului de 4 ani al Camerelor”. 

Judecătorii CCR au mai decis că în cazul prelungirii mandatului Parlamentului, „stabilirea datei alegerilor nu poate fi făcută de Guvern, ci doar de Parlament, or în actualul context epidemiologic riscul există așa că este normal ca data alegerilor să treacă în dreptul prerogativelor Parlamentului”.

Mandatul actualului Parlament expiră pe 20 decembrie.

Legea urmează să meargă la președintele României pentru a fi promulgată. Klaus Iohannis are la dispoziție 10 zile pentru a promulga legea. În caz contrar, șeful statului poate cere Parlamentului reexaminarea. De asemenea, după reexaminare, președintele mai are la dispoziție alte 10 zile, după care este obligat să promulge legea.

Pe 29 septembrie, Curtea Constituțională a respins, ca neîntemeiată, sesizarea președintelui Iohannis și a decis că Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare.

Motivarea integrală poate fi citită AICI.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...