CCR a respins prima sesizare privind alegerile prezidenţiale

Publicat: 21 mai 2025, 17:03, de Ionut Jifcu, în POLITICĂ , ? cititori
CCR a respins prima sesizare privind alegerile prezidenţiale

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, în unanimitate, sesizarea formulată de o persoană fizică împotriva companiei Meta Platforms Ireland, referitoare la refuzul acesteia de a pune în aplicare deciziile Biroului Electoral Central (BEC) în contextul alegerilor prezidențiale.

CCR, decizie în unanimitate

„În şedinţa din data de 21 mai 2025, Curtea Constituţională, în cadrul atribuţiei privind respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României, a luat în dezbatere sesizarea privind refuzul Meta Platforms Ireland de a pune în executare Deciziile Biroului Electoral Central. În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a respins sesizarea formulată de domnul A.C.S”, a transmis instituția.

Hotărârea CCR este definitivă și urmează să fie comunicată oficial Biroului Electoral Central. Totodată, argumentele care au stat la baza respingerii sesizării vor fi detaliate în motivarea deciziei, care va fi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Şi liderul AUR George Simion a contestat rezultatul alegerilor. El a acuzat public fraudarea sistemică a alegerilor prezidențiale din 18 mai. Acesta a susținut că s-ar fi folosit resurse administrative din Republica Moldova pentru a influența rezultatul votului, invocând o sumă de peste 100 de milioane de euro cheltuiți pe așa-zis „turism electoral” și „cumpărarea voinței românilor basarabeni”. Simion a mai afirmat că persoane decedate ar fi votat și că prezența oficială de peste 11,5 milioane de alegători nu ar fi realistă.

În plus, liderul AUR a invocat ingerințe externe, acuzând implicarea autorităților din Republica Moldova și Franța și citând declarații ale fondatorului Telegram, Pavel Durov, despre presupuse cereri de cenzurare venite din partea guvernului francez.

Conform legii, alegerile pot fi anulate de Curtea Constituțională dacă se dovedește că procesul de vot sau stabilirea rezultatelor a fost afectat de fraude majore.