Ce a făcut guvernul polonez de dreapta pentru planul de relansare ce va fi trimis la Bruxelles

Publicat: 28 apr. 2021, 20:30, de Roxana Roseti, în POLITICĂ , ? cititori
Ce a făcut guvernul polonez de dreapta pentru planul de relansare ce va fi trimis la Bruxelles
Guvern Polonia

Guvernul polonez de dreapta şi-a asigurat marţi sprijinul facţiunii parlamentare de stânga pentru ratificarea planului de relansare ce urmează să fie înaintat Comisiei Europene, conservatorii acceptând la schimb unele amendamente la acest plan, potrivit dpa.

Partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, a fost nevoit să caute aliaţi în afara taberei sale, dat fiind că o grupare conservatoare radicală şi eurosceptică din interiorul majorităţii de guvernare se opune planului de relansare, susţinând că acesta încalcă suveranitatea naţională, potrivit agerpres.ro.

Confruntat cu spectrul unui număr insuficient de voturi pentru adoptarea planului în parlament, PiS s-a îndreptat spre Stânga, care se opune vocal agendei sale conservatoare în plan social, dar cu care are în comun unele puncte de vedere în politica economică.

30% din fonduri vor fi alocate autorităţilor locale

Stânga va furniza voturile parlamentare necesare în schimbul promisiunii guvernului că va direcţiona 850 milioane de euro din fondul de relansare către spitale locale şi 300 milioane de euro spre firme din industria ospitalităţii, va construi 75.000 de apartamente cu chirii accesibile şi va garanta că cel puţin 30% din fonduri vor fi alocate autorităţilor locale.

Toate aceste modificări vor trebui să se reflecte în proiectul planului naţional de relansare pe care Polonia urmează să-l trimită la Bruxelles până la 30 aprilie, a declarat marţi Robert Biedron, eurodeputat din Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor

Decizia Stângii a declanşat o reacţie vehementă din partea Platformei Civice, de opoziţie, care dorea să folosească ameninţarea blocării planului pentru a exercita presiuni asupra partidului PiS.

Astăzi Stânga a trădat (…) nu doar opoziţia, ci şi pe votanţi şi, într-un fel, democraţia în Polonia”, a acuzat deputatul Bartlomiej Sienkiewicz.