Ce concerte și petreceri se vor organiza în România și în Diaspora de 1 Decembrie

Publicat: 24 nov. 2021, 19:11, de Otilia Caloian, în SOCIAL , ? cititori
Ce concerte și petreceri se vor organiza în România și în Diaspora de 1 Decembrie

Ziua Naţională a României va fi sărbătorită de instituţiile din cadrul Ministerului Culturii, care vor organiza pentru românii din ţară şi de peste hotare spectacole, conferinţe, tururi ghidate, proiecţii video, concerte, unele dintre acestea putând fi urmărite şi online.

Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, va susţine un Concert extraordinar la Bazilica Sfântul Petroniu din Bologna, Italia, în data de 29 noiembrie, de la ora 19,00, informează un comunicat a Ministerului Culturii.

Evenimentul este organizat sub patronajul Ambasadei României în Italia şi la invitaţia Consulatului General al României la Bologna, Asociaţiei culturale româno-italiană Propatria din Roma şi al Accademia di Romania in Roma. Concertul marchează inaugurarea celei de-a XI-a ediţii a Festivalului Internaţional Propatria – Tinere Talente Româneşti.

Constănțenii sunt așteptați la Operă

În ţară, constănţenii sunt aşteptaţi pe 1 decembrie, la ora 18,30, în sala Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” la spectacolul „Românie, de Ziua Ta”, prezentat în cadrul Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului.

Şi muzeele îşi deschid porţile, cu prilejul Zilei Naţionale, pentru a-i aştepta pe români, în Capitală, vizitatorii putând beneficia de acces gratuit la Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul K.H. Zambaccian şi la Muzeul Theodor Pallady.

Patru zile de sărbătoare la Muzeul Satului din București

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” începe, pe 1 decembrie, seria de evenimente intitulată „Muzeul Satului… în sărbătoare!”, care se va închide în 5 decembrie.

Programul începe cu un târg cu obiecte şi bucate tradiţionale româneşti, iar cei mici sunt aşteptaţi să descopere frumosul meşteşugurilor populare în ateliere de creaţie. Ca în fiecare an, Asociaţia Tradiţia Militară va susţine pe aleile muzeului o demonstraţie în uniforme de epocă.

Intrare liberă la Muzeul Național de Istorie din Cluj

La Cluj, intrarea este liberă, între orele 11,00 şi 17,30, pentru toţi cei care vor ajunge la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

Opera Naţională Bucureşti invită publicul în foaier, de la ora 18,30, la Spectacolul dedicat Zilei Naţionale a României, lucrările prezentate aparţinând exclusiv zonei componisticii româneşti, în interpretarea soliştilor operei.

Evenimentul se înscrie în stagiunea dedicată celebrării a 100 de ani de la instituţionalizarea primei scene lirice româneşti, „Opera 100”.

Turul Teatrului Național București

Tot cu ocazia Zilei Naţionale a României, Teatrul Naţional Bucureşti va prezenta câteva evenimente speciale.

Astfel, pe parcursul întregii zile de 1 Decembrie, la orele 12,00, 15,00 şi 18,00, sunt programate, în regim gratuit, trei tururi ghidate ale spaţiilor din incinta TNB. Fiecare grup de vizitatori va putea avea un număr de maximum 15 persoane, iar înscrierile vizitatorilor pentru participarea la Turul Ghidat al TNB pot fi făcute la Agenţia de bilete a teatrului.

Începând cu ora 17,00, va putea fi vizionată pe faţada Sălii „Ion Caramitru” a TNB o proiecţie video sub titlul „Mari actori ai Naţionalului, de Ziua Naţională!”. „Trecătorii care vor ajunge aici, în intervalul orar 17,00 – 22,00, vor putea asculta înregistrări inedite ale vocilor unora dintre marii actori ai Teatrului Naţional, care au marcat istoria teatrului românesc, aşa cum sunt George Vraca, Gheorghe Cozorici, George Calboreanu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Ilinca Tomoroveanu, Leopoldina Bălănuţă, Mircea Albulescu. Vor putea fi ascultate versuri din Scrisoarea a III-a de Mihai Eminescu şi alte fragmente literare din literatura naţională”, precizează ministerul.

De la ora 18,00, online, pe TNB TV, canalul de youtube al TNB, va putea fi urmărită în sistem live-streaming, una dintre conferinţele din celebra serie Conferinţele Teatrului Naţional. Sub titlul „Limitele aşteptării”, expozeul a fost prezentat de Ion Caramitru în data de 28 ianuarie 2009, la Teatrul Naţional Bucureşti şi are la bază discursul acestuia din 1992 din Camera Comunelor din Marea Britanie în care sunt prezentate fragmente din istoria României în context european, într-o viziune personală şi interesantă a regretatului om de cultură.

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele