Ce condiţii pune Rusia pentru un armistiţiu în Ucraina

Publicat: 08 iul. 2025, 16:01, de Anamaria Ionel, în Internațional , ? cititori
Ce condiţii pune Rusia pentru un armistiţiu în Ucraina
Ce condiţii pune Rusia pentru un armistiţiu în Ucraina

Rusia impune două condiţii obligatorii pentru a accepta un armistiţiu în conflictul cu Ucraina. Astfel, Moscova cere ca sancțiunile internaționale împotriva sa să fie ridicate și vrea ca ţările occidentale să returneze sutele de miliarde de dolari din activele rusești înghețate.

Şeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a reiterat poziția Kremlinului potrivit căreia orice rezoluție trebuie să înlăture „cauzele profunde” ale conflictului pe care Moscova l-a declanșat împotriva vecinului său în februarie 2022.

Oficialii ruși au invocat în repetate rânduri termenul „cauze profunde”. Potrivit lui Putin acestea includ retragerea Kievului din regiunile ucrainene ocupate în prezent de forțele ruse și renunțarea țării la aderarea la NATO.

Ruşii cer recunoaşterea unor teritorii din Ucraina ca parte a Rusiei

Lavrov a insistat, totodată, ca Occidentul să recunoască oficial peninsula Crimeea și regiunile parțial ocupate Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie ca parte a Rusiei.

Ministrul rus de Externe a invocat referendumurile organizate în toamna anului 2022. Acestea au fost condamnate pe scară largă de observatorii internaționali ca fiind ilegitime și desfășurate sub ocupație militară.

El a mai avertizat că Moscova nu dorește „o încetare temporară a ostilităților” care ar permite Ucrainei și aliaților săi occidentali să se regrupeze. Şeful diplomației ruse a respins orice propuneri care ar îngheța pur și simplu liniile actuale ale frontului.

„Rusia nu dorește o pauză care ar permite guvernului ucrainean și susținătorilor săi externi să se regrupeze, să continue mobilizarea și să-și consolideze capacitatea militară”, a mai afirmat el.

Delegațiile ruse și ucrainene au făcut schimb de memorandumuri în care au prezentat condițiile pentru un eventual armistițiu, în timpul negocierilor de la Istanbul din 2 iunie. Documentele au relevat diferențe profunde între pozițiile celor două părți, dintre care unele sunt probabil ireconciliabile. De atunci, cele două părți nu au mai purtat discuții directe.

Trump a anunţat că SUA vor trimite mai multe arme Ucrainei

Declaraţiile lui Lavrov vin în contextul în care președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat luni că SUA vor trimite mai multe arme Ucrainei. În principal este vorba despre arme defensive, pentru a ajuta țara devastată de război să se apere, transmite Reuters.

Decizia Washingtonului de a opri unele livrări de arme către Kiev a determinat Ucraina să avertizeze că această măsură îi va afecta capacitatea de a respinge atacurile aeriene și avansul pe câmpul de luptă al Rusiei.

Măsura a atras, în același timp, critici din partea democraților și a unor colegi republicani ai lui Donald Trump.

Pentagonul a declarat că inițiativa sa de a evalua transporturile militare din întreaga lume rămâne în vigoare. Vineri, Donald Trump le-a spus reporterilor că Ucraina va avea nevoie de rachete Patriot pentru a se apăra, dar luni nu a mai menționat acest lucru în mod specific.

Declarația Pentagonului nu a oferit detalii despre armele care vor fi trimise în Ucraina.