Ce este Dexametazona, singurul tratament eficient în cazurile grave de Covid-19

Publicat: 12 nov. 2020, 09:30, de Mădălina Bălăceanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Ce este Dexametazona, singurul tratament eficient în cazurile grave de Covid-19
Ce este Dexametazona

Dexametazona este, deocamdată, singurul tratament eficient în cazurile grave de coronavirus, a anunțat directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Până nu de mult se vorbea și despre eficacitatea medicamentului Remdesivir, însă șeful OMS spune că acest tratament are foarte puțin efect, sau deloc, în reducerea mortalității provocate de infecția de Covid-19. De aceea, instituția pe care o coordonează recomandă folosirea Dexametazonei Krka pentru tratarea bolnavilor de Covid.

Și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) recomandă Dexametazona pentru tratamentul cazurilor severe de Covid-19 care necesită administrarea de oxigen.

Recomandările celor două instituții se bazează pe concluziile studiului British Recovery, care au fost dezvăluite în iunie.

„În cazul pacienților intubați (conectați la un dispozitiv de respirație artificială printr-un tub introdus în trahee), 29% dintre cei tratați cu dexametazonă au murit după 28 de zile de tratament, față de 41% dintre cei care nu au primit ”, amintește EMA datele rezultate în urma studiului.

În ce privește pacienții cărora li s-a administrat oxigen fără a fi intubați, aceste cifre au fost de 23% cu dexametazonă și de 26% fără”. Pe de altă parte, „nu a fost observată nicio reducere a riscului de deces la pacienții care nu au primit oxigen”, conchide EMA.

Ce este Dexametazona și pentru ce afecțiuni se utilizează

Dezametazona este un medicament cu corticosteroizi. Este folosit pentru a trata mai multe afecțiuni, unele dintre ele aparând odată cu COVID-19:

Neurologie – Inflamarea creierului cauzată de tumori cerebrale, neurochirurgie, inflamație bacteriană a membranei care învelește creierul (meningită), abces la nivelul creierului.

Boli pulmonare și respiratorii – Episod acut sever de astm bronșic.

Dermatologie – Tratamentul inițial al bolilor de piele extinse, acute, severe, cum sunt eritrodermie, pemfigus vulgar, eczemă acută.

Tulburări autoimune / reumatologie – Tratamentul bolilor reumatice sistemice (boli reumatice care pot afecta organele interne), cum este lupusul eritematos sistemic.

Forma severă, progresivă a inflamației articulare reumatice active (artrită reumatoidă), de exemplu forme care duc rapid la distrugerea articulațiilor și/sau când țesutul din jurul articulațiilor este afectat.

Boli infecțioase – Infecții severe cu stări de intoxicare (de exemplu în tuberculoză, febră tifoidă), numai împreună cu tratament antiinfecțios adecvat.

Oncologie – Tratament adjuvant în cazul tumorilor maligne.

Endocrinologie – Terapie de substituție hormonală: în cazul reducerii funcției suprarenale sau a insuficienței suprarenale, (sindromul adrenogenital) la vârstă adultă

De asemenea, în travaliul prematur, poate fi utilizat pentru a îmbunătăți rezultatele la copil.

Cum se administrează Dexametazona

Dexametazona poate fi administrată pe cale orală, ca injecție într-un mușchi sau ca injecție într-o venă. Efectele dexametazonei sunt frecvent observate într-o zi și durează aproximativ trei zile.

Ce trebuie să știți înainte de a lua Dexametazona:

În primul rând, nu luați Dexametazona dacă sunteți alergic la substanța activă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament. De asemenea, înainte de a începe un tratament, apelați la medicul dumneavoastră sau la farmacist.

Tratamentul cu glucocorticoizi poate duce la o reducere a activității cortexului suprarenal (secreție insuficientă de hormoni glucocorticoizi). În funcție de doza și durata tratamentului, aceasta poate dura câteva luni și, în cazuri individuale, mai mult de un an după întreruperea tratamentului.

Prin suprimarea sistemului imunitar al organismului, tratamentul cu Dexametazona Krka poate duce la un risc crescut de infecții bacteriene, virale, parazitare, cu germeni oportuniști și fungice. Tratamentul poate masca semnele și siptomele unei infecții existente sau în curs de dezvoltare, ceea ce face mai dificilă diagnosticarea acestora.

Atenționări speciale pentru Dexametazona

Înainte de administrare, în următoarele situații, dacă medicul hotărăște folosirea dexametazonei, pacienții vor fi atent monitorizați în timpul tratamentului:

În acest caz, dacă este necesar, trebuie luate și medicamente care acționează împotriva microorganismelor patogene:

– Infecții virale acute (varicelă, zona zoster, infecții cu herpes simplex, inflamație a corneei cauzate de virusurile herpetice)

– Hepatită cronică activă cu Ag HBs-pozitiv (inflamație infecțioasă a ficatului)

– Cu aproximativ 8 săptămâni înainte și 2 săptămâni după vaccinare cu microorganisme patogene atenuate (vaccin viu)

– Infecții bacteriene acute și cronice

– Infecții fungice cu implicarea organelor interne

– Anumite boli provocate de paraziți (infecții cu amoebe, viermi). La pacienții cu infecție  suspectată sau confirmată cu viermi cilindrici (nematozi), utilizarea Dexametazona Krka poate duce la activarea și proliferarea masivă a acestor paraziți.

– Poliomielită

– Boală ganglionară după vaccinarea pentru tuberculoză

– În cazul antecedentelor de tuberculoză, se va utiliza numai împreună cu medicamente specifice  pentru tratamentul tuberculozei.

Următoarele afecțiuni trebuie monitorizate în timpul tratamentului concomitent cu Dexametazona Krka și tratate adecvat:

– Ulcere gastrointestinale

– Pierdere a masei osoase (osteoporoză)

– Insuficiență cardiacă severă

– Tensiune arterială crescută dificil de controlat

– Diabet zaharat dificil de controlat

– Tulburări psihice (psihologice) (de asemenea în trecut), inclusiv tendințe suicidare. În acest caz, se recomandă monitorizare neurologică sau psihiatrică.

– Creștere a presiunii intraoculare (glaucom cu unghi închis și cel cu unghi deschis); se recomandă monitorizare oftalmologică și terapie adjuvantă.

– Leziuni și ulcere ale corneei; se recomandă monitorizarea oftalmologică și terapia adjuvantă.

Modul de administrare a Dexametazona

Dozele sunt exprimate în mg de dexametazona fosfat, astfel 4 mg dexametazona fosfat sunt echivalente cu aproximativ 3,33 mg dexametazona.

Dozajul glucocorticoizilor se adapteaza in functie de raspunsul pacientului si de gradul de severitate al afectiunii. In anumite conditii (modificarea starii clinice sau stres) este necesara suplimentarea dozei. Terapia cu glucocorticoizi trebuie intrerupta, daca nu se obtine raspuns favorabil in doua zile de tratament.

Administrarea Dexametazonei la adulti

Doza trebuie să fie individualizată în funcție de răspunsul și afecțiunea pacientului. Trebuie folosite cele mai mici doze ce controlează afecțiunea, conform prospectului publicat de Agenția Națională a Medicamentului.

Doza uzuală recomandată în administrare parenterală este 1/3-1/2 din doza administrată oral, la intervale de 12 ore.

Doza inițială recomandată este de 0,5-20 mg dexametazona fosfat (0,125-5ml soluție) pe zi; acesta doza trebuie menținută sau ajustată până când se obține un răspuns satisfăcător. Când se obține un efect favorabil, doza de întreținere trebuie să fie micșorată treptat, pentru a obține un răspuns clinic satisfăcător cu cea mai mică doză.

În administrare cronică, nu trebuie să se depășească 0,5 mg dexametazona pe zi (echivalent la 0,6 mg dexametazona fosfat și 0,15 ml soluție injectabila). Întreruperea tratamentului după mai multe zile de administrare trebuie să se facă prin scăderea treptată a dozei.

În șoc (chirurgical, traumatic sau hemoragic) se recomandă administrarea a 2-6 mg dexametazona/kg, într-o singură injecție intravenoasă. Se poate repeta la 2-6 ore, dacă este necesar. Dozele mari se administrează numai până când starea pacientului se stabilizează, de obicei nu mai mult de 48-72 de ore.

În edem cerebral (asociat cu tumori cerebrale primare sau metastatice, pregătirea preoperatorie a pacienților cu hipertensiune intracraniană secundară) se administrează inițial 10 mg dexametazona în injecție intravenoasă, urmate de 4 mg dexametazona în injecție intramusculară, la fiecare 6 ore, până la dispariția simptomatologiei. Răspunsul este de obicei obținut în 12-24 de ore. Dozele pot fi menținute 2-4 zile, după care se scad gradat și sunt întrerupte după 5-7 zile.

Doze mari sunt recomandate pentru inițierea tratamentului intensiv, de scurtă durată, în edemul cerebral acut, care pune viață în pericol. Dozele se scad în interval de 7-10 zile.

Când este necesară terapia de întreținere, se vă continua administrarea pe cale orală.

Dexametazona poate fi găsită în orice farmacie. 5 fiole costă în jur de 9 lei.