Ce este turistul energetic. Și tu poți fi ca el

Creșterea prețurilor la energie în urma izbucnirii războiului din Ucraina a creat un „nou tip” de om. Și anume acela care nu mai e motivat doar de vremea caldă, ci și de o anumită posibilitate. Află ce este turistul energetic și cum poți fi ca el. 

După ce în timpul pandemiei de coronavirus s-a răspândit pretutindeni în lume sistemul de lucru în home office, mult mai multe persoane pot petrece chiar și luni întregi într-o țară, lucrând de la distanță, departe de casă. Acesta a fost doar declicul unei „mode”. Acum urmează avalanșa unei necesități: aceea de a face economii.

Diferența dintre tarifele la energie și caracteristicile climatice ale diferitelor țări demarează, potrivit analiștilor, turismul energetic.

Ce este turistul energetic

Informația potrivit căreia Muntenegru se pregătește să-i atragă pe așa-numiții turiști energetici cu o ofertă specială, a stârnit în zilele trecute un viu interes în presa de turism din Ungaria. Concret, este vorba de cetățenii Uniunii Europene – în primul rând din Europa Centrală și de Vest – care planifică să își petreacă sezonul de iarnă în țări în care energia nu este atât de scumpă ca în țările lor de origine.

Destinația principală a turiștilor energetici este Insulele Canare, dar numărul persoanelor care călătoresc cu intenția de a reduce cheltuielile cu utilitățile, respectiv a celor care rezervă cazare pentru o perioadă mai lungă de timp a crescut și în Turcia. Și Croația „s-a băgat” pe acest tip de turism: o agenție va aduce, de exemplu, aproape 60.000 de turiști germani la Dubrovnik.

Revenind la Muntenegru, specialiștii încearcă să le atragă atenția turiștilor energetici, printr-o campanie, asupra oportunităților de acolo, în special asupra faptului că pot petrece mai mult timp în Muntenegru cu banii pe care i-ar cheltui pe mâncare și încălzirea locuințelor.

Cele mai importante piețe pentru turistul energetic

În rândul turiștilor energetici, cele mai importante piețe potențiale sunt considerate cele britanice și germane, însă organizatorii campaniei consideră că merită să acorde atenție fiecărei țări din Europa Centrală și de Vest.

În Ungaria, apariția turiștilor energetici nu este încă sesizabilă. Cei care rezervă cazare pentru câteva săptămâni vin de obicei cu un scop concret, paleta de destinație fiind extrem de colorată, potrivit Vilaggazdasag preluat de Rador.

Nu în ultimul rând, managerii care călătoresc în interes de serviciu reprezintă o caregorie stabilă de turiști pentru piața Airbnb, ca și cei care vin pentru tratamente de infertilitate și stomatologice, pentru adopție sau pentru a paricipa la cursuri de piloți, care închiriază, de asemenea, apartamente pentru mai multe săptămâni.

În plus, cererea de apartamente este mare și în cazul bursierilor Erasmus. Între timp, potrivit unor opinii, persoanele care locuiesc în apartamente care nu beneficiază de reduceri la costurile cu utilitățile, pot deveni chiar potențialii solicitanți de subînchiriere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...