Ce este un certificat energetic pentru clădiri, cine-l eliberează și cât este valabil?

Ce este un certificat energetic pentru clădiri, cine-l eliberează și cât este valabil?

V-ați construit o locuință nouă sau vă vindeți sau închiriați casa sau apartamentul și ați aflat că aveți nevoie de un certificat energetic?

Iată cum puteți obține acest act fără să pierdeți inutil timp, bani și nervi pentru acest lucru.

Ce este un certificat energetic pentru clădiri (certificat de performanță energetică)?

Certificatul energetic pentru clădiri a fost introdus și în țara noastră prin Legea nr. 372 din 2005 privind performanța energetică a clădirilor (modificată și completată prin reglementări ulterioare).Se poate supune certificării atât un imobil în întregime, cât și doar o unitate a clădirii (adică o parte a unui imobil ce se poate utiliza separat, cum ar fi un apartament, de exemplu).

Legea îl definește astfel:

Certificat de performanță energetică  – document elaborat conform metodologiei de calcul al performanței energetice a clădirilor, prin care este indicată performanța energetică a unei clădiri sau a unei unități de clădire și care cuprinde date cu privire la consumurile de energie primară și finală, inclusiv din surse regenerabile de energie, precum și cantitatea de emisii în echivalent CO2. Pentru clădirile existente, certificatul cuprinde și măsuri recomandate pentru reducerea consumurilor energetice, precum și pentru creșterea ponderii utilizării surselor regenerabile de energie în total consum.

Când este obligatoriu să existe certificatul de performanță energetică a clădirilor?;

Conform legii, certificatul energetic pentru clădiri este obligatoriu să existe pentru:

  • imobilele ce se construiesc;
  • clădirile sau unitățile clădirilor ce se vând, se închiriază sau se renovează major;
  • clădirile aflate în proprietatea și/sau administrarea autorităților publice sau a instituțiilor care prestează servicii publice, precum și cele în care o suprafață utilă totală de peste 250 m2 este ocupată de o autoritate publică și care este vizitată în mod frecvent de public.

ȚIneți minte:

  • Pentru clădirile ce se construiesc, acest document trebuie prezentat în original comisiei de recepție la terminarea lucrărilor, iar o copie se atașează la procesul-verbal de recepție (care este considerat nul în lipsa copiei după certificat).
  • Contractele de vânzare-cumpărare încheiate în lipsa lui sunt supuse nulității relative, potrivit prevederilor Codului civil.
  • Amenzile pentru contravențiile legate de certificatul energetic sunt mari.

Ce instituție eliberează acest document?

Acest act nu este emis de o instituție a statului, ci de către specialiști atestați de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Aceștia se numesc auditori energetici pentru clădiri și pot avea două grade profesionale: gradul I (are dreptul sa emită certificate energetice pentru orice tip de imobile) și de gradul II (poate elibera acest act doar pentru imobile cu rol rezidențial: case și blocuri de locuințe). De asemenea, cei cu gradul I pot realiza un alt act mai complex decât certificatul, numit audit energetic pentru clădiri.

Poate fi auditor energetic pentru clădiri o persoană fizică atestată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, care are dreptul să elaboreze rapoarte de audit energetic și/sau certificate de performanță energetică pentru clădiri/unități de clădire, în conformitate cu metodologia specifică adoptată la nivel național aprobată prin ordin al ministrului lucrărilor publice, dezvoltării și administrației.

Un astfel de specialist își desfășoară activitatea ca persoană fizică autorizată sau ca angajat al unor persoane juridice, conform prevederilor legale în vigoare.

Care este valabilitatea certificatului de performanță energetică a clădirilor?

Documentul este valabil timp de 10 ani de la data emiterii lui (aceasta este înscrisă în el), cu excepția cazului în care  se efectuează o renovare majoră, care ar schimba performanța energetică a imobilului sau unității de clădire.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

procuror gheorghe stanciu

Procurorul acuzat de favorizarea nașului într-o rețea de crimă organizată în...

Procurorul Gheorghe Stanciu, acuzat că ar fi favorizat nașul de botez al fiicei sale într-o presupusă rețea de crimă organizată specializată în înșelăciuni de...
Codul spagii la RAR Barlad, descifrat de DNA

Codul șpăgii la RAR Bârlad: „un metru – 50 euro”. Pentru...

Tribunalul Galați a pronunțat o primă sentință într-un proces disjuns din dosarul de corupție de la RAR Bârlad, condamnându-l la 1 ani și 4...