Ce facem cu medicamentele expirate provenite de la populație

Publicat: 12 apr. 2024, 15:04, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Ce facem cu medicamentele expirate provenite de la populație
compensate și gratuite medicmente inovative pacienți

Medicamentele neutilizate și/sau expirate provenite de la populație sunt colectate de spitale publice sau private, potrivit instrucțiunilor (6226/4 aprilie a.c.) publicate recent în Monitoriul Oficial.

Medicamentele – deșeuri

La articolul 3 al ”Instrucțiunilor”, se precizează că  depunerea deșeurilor de medicamente se efectuează în orice spital public sau privat, ”în anumite zile și într-un anumit interval orar” , în containere speciale.

”Deșeurile de medicamente se depun de către cetățeni la spitale publice sau private, conform programului stabilit și afișat de unitățile respective. Spitalele publice sau private pot stabili un program de colectare a deșeurilor de medicamente de la populație, în anumite zile ale săptămânii și într-un anumit interval orar”.  

Colectarea se face în recipiente speciale, amplasate în curtea spitalului, cu acces ușor al cetățenilor. Deșeurile de medicamente se colectează diferențiat. Zona respectivă este monitorizată de personalul de pază sau prin intermediul sistemelor de supraveghere video.

În vederea monitorizării activității de preluare a deșeurilor de medicamente de la populație, spitalul desemnează o persoană responsabilă cu această activitate din cadrul spitalului.

Companiile producătoare de medicamente au la dispoziție cinci ani pentru a specifica pe amblaje că medicamentele expirate provenite de la populație se colectează la spitale.

Un parcurs anevoios

Parcursul legislativ a fost unul anevoios. Deoarece  proiectul juridic inițiat în anul 2021 de Uniunea Salvați România  susținea ”necesitatea returnării medicamentelor expirate în farmacii, pentru eliminarea corespunzătoare a acestora”.

Totuși, AFTAP și-a susținut amendamentele bazându-se pe legislația actuală.

Potrivit legislației, medicamentul care iese din gestiunea unei farmacii către populație și apoi expiră sau rămâne neutilizat este un deșeu periculos, așa cum apare în Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare, prin art. 815, alin. (1), lit. (b). Iar conform codului CAEN 4773, farmacia nu poate desfășura activitate de colectare a deșeurilor periculoase”.

În final s-a dat  curs  amendamendelor depuse de Asociația Faramaciilor Tradiționale și a Practicienilor (AFTAP) pe 22 februarie 2023 și care au dat forma finală a legii:

”O soluție eficientă poate fi concepută cu sprijinul spitalelor din țară sau a celorlalte unități sanitare, în cadrul cărora deja există un protocol bine stabilit si un management al acestor tipuri de deșeuri. Aici există o trasabilitate verificată, iar riscurile sunt diminuate considerabil față de farmacia comunitară.

Astfel, legea poate prevedea amplasarea unor containere în cadrul spitalelor, pentru colectarea medicamentelor expirate sau neutilizate ori a altor dispozitive medicale, dintre cele enumerate anterior. Pentru comunitățile izolate sau satele cu populație scăzută, colectarea se poate gestiona prin amplasarea unor containere lângă dispensarele regionale”, a propus AFTAP.

Se estimează că în ţara noastră, aproximativ 1500 de tone de medicamente expirate ajung la gropile de gunoi sau în canalizări.