Ce faci când ai atac de panică: semne, primul ajutor, apel la 112

Publicat: 16 feb. 2023, 10:02, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
Ce faci când ai atac de panică: semne, primul ajutor, apel la 112
Sursa foto: Doc.ro

Multe persoane suferă de atac de panică în urma unui cutremur. Care sunt semnele unui atac de panică? Ce faci când ai un atac de panică? Când apelezi la 112?

Atacul de panică vine cu palpitații, bătăi puternice ale inimii, accelerarea ritmului cardiac, tremur, transpirații, senzații de scurtare a respirației, greață, senzație de amețeală, vertij, leșin, sentimentul de ieșirea din realitate, de pierdere a controlului, senzații de amorțeli, frisoane. Dar mai ales aceste persoane simt o teamă exagerată. De exemplu, în aceste zile, teama de cutremur.

Psihoterapeutul Lavinia Stoian, ne propune câteva soluții pentru a face față în cazul unui atac de panică sau a acorda primul ajutor unei persoane aflate în această situație:  

  • Tehnici de respirație. Inspiră ușor, lent, pe nas, apoi expiră tot lent până dai tot aerul afară pe gură. Expirația trebuie să fie de două ori mai lungă decât inspirația, în felul acesta activându-se sistemul nervos parasimpatic, responsabil cu instalarea stării de calm. Evităm inspirația profundă care ar duce la oxigenarea intensă a creierului și ar produce agitație. De aceea, se recomandă și respirația într-o pungă de hârtie. Concentreaza-ți toata atenția pe respirație. Este bine ca aceste tehnici de respirație să le exersezi zilnic, nu doar în timpul atacurilor de panică(…)

Ai atac de panică? Nu te însmpăimânta și mai mult!

  • Încearcă să te împământezi. Concentrează-te să simți pământul sub picioare.
  • Pune-ți o mână peste cealaltă și fii atent la textura pielii și la senzația de caldură pe care o simți la atingere.
  • Să te observi și în același timp să îți spui: sunt aici, sunt în siguranță… este doar anxietate…
  • Metoda 5-4-3-2-1 care este totodată un tip de mindfulness. Aceasta ajută persoana aflată în atac de panică să se distanțeze de sursele de stres. Pentru aceasta, este necesar să urmezi acești pași: privește 5 obiecte diferite; ascultă 4 sunete distincte; atinge 3 obiecte; identifică 2 mirosuri diferite; numește 1 lucru pe care îl poți gusta.

Foarte important este ca să vorbim cu persoana care are atac de panică, să i se povestească orice, astfel încât acesteia să-i fie distrasă atenția, depășind în felul acesta atacul de panică.

Discuțiile și încurajarea persoanei afectate de a se gândi la locuri relaxante și plăcute pot ajuta.

Statisticile arată că femeile sunt mai predispuse la atacurile de panică comparativ cu bărbații.

Dacă sunt prezente durerile în piept, ce se deplasează spre brațe sau umeri și se observă că simptomele persistă mai mult de 30 de minute și se agravează, atunci este indicat să cereți ajutor medical specializat, apelând la 112.

Citește și Un medicament antiinflamator ar putea să devină elixirul tinereții