Ce implică gazul lichefiat ce va fi livrat de SUA în Europa. Explicațiile Deutsche Welle

Publicat: 28 mart. 2022, 12:00, de Eliza Popa, în News , ? cititori
Ce implică gazul lichefiat ce va fi livrat de SUA în Europa. Explicațiile Deutsche Welle

SUA vor să livreze cantităţi mari de gaz lichefiat Europei, pentru a înlocui importul din Rusia. Americanii vor să le livreze în viitor europenilor până la o treime din gazul care provenea până acum din Rusia, potrivit Deutsche Welle.

Chiar în acest an, livrările ar urma să ajungă la 15 miliarde de metri cubi. Reprezintă doar a zecea parte din cantitatea asigurată în prezent de Rusia. Politica de separare de conductele rusești de gaz ne va costa, conform sursei citate.

Gazul lichefiat este în generalmai scump, pentru că trebuie prelucrat cu tehnologii speciale. Este nevoie de staţii de alimentare pentru petroliere, o infrastructură de transport – insuficientă în acest moment. Toate costă mai mult decât alimentarea actuală din Rusia. Costurile suplimentare vor fi suportate direct de consumatori sau indirect de contribuabili, subliniază Deutsche Welle într-un comentariu.

În plus, mai există un aspect neplăcut: gazul american este obţinut prin fracking, o metodă interzisă în multe state din Europa din motive de protecţie a mediului. Dar provocările pentru Germania sunt mai mari decât pentru restul statelor comunitare: Germania are nevoie nu doar de 40 la sută gaz, precum restul statelor, ci de 55 de procente – atât cât importă acum din Rusia.

Și acesta este un aspect legat de război: să nu fii prea selectiv în situaţii de urgenţă

Fiecare a doua locuinţă din Germania este încălzită cu gaz. Şi acesta este rezultatul unei îndelungate politici energetice, comerciale şi al diplomaţiei prin care cancelarul social-democrat Gerhard Schröder şi ulterior conservatoarea Angela Merkel au făcut ca Germania să fie extrem de dependentă de Rusia, mai spune DW.

Nu în ultimul rând, potrivit sursei citate, americanii nu vor fi singurii furnizori care aduc gaz în Europa. Europenii vor să diversifice sursele „către furnizorii în care avem încredere”, după cum a spus preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Încredere? Poate. Dar democraţia şi drepturile omului nu au nicio valoare dacă ne gândim la distribuitorii de gaz şi petrol din Emiratele Arabe Unite sau Qatar, cu care au început deja negocierile şi responsabilii germani. Dar şi acesta este un aspect legat de război: să nu fii prea selectiv în situaţii de urgenţă”, notează DW.