Ce înseamnă dezlegarea la pește, untdelemn și vin în Postul Crăciunului

Începând de duminică, 15 noiembrie, timp de 40 de zile, creștinii ortodocși țin Postul Crăciunului. Cunoscut și ca Postul Nașterii Mântuitorului, este considerat de Biserică un post de ”bucurie”, iar în aceste condiții este mai permisiv decât celelalte de pe parcursul anului și are mai multe dezlegări la untdelemn, vin și pește.

Potrivit tradiției creștin-ortodoxe, Postul Crăciunului începe în fiecare an pe data de 15 decembrie. Cu o zi înainte de începerea postului, pe 14 noiembrie, se marchează Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului.

În perioada postului nu avem voie să consumăm „mâncăruri de dulce”. În această categorie sunt incluse alimentele care sunt de origine animală. Dar în anumite zile, Biserica dă dezlegare și permite consumul unor

În 2020, postul Crăciunului începe într-o zi de duminică și Biserica a dat dezlegare la ulei și vin.

Potrivit Bisericii, „dezlegarea” este o relaxare permisă pentru îndulcirea postului. Pentru că Postul Nașterii Mântuitorului este unul de bucurie, în cele 40 de zile până la Crăciun credincioșii primesc în fiecare săptămână dezlegări la ulei, vin și pește.

Până pe 19 decembrie, în fiecare sâmbătă și duminica este dezlegare la pește, vin și untdelemn. De asemenea, în fiecare marți și joi este dezlegare la vin și untdelemn.

Dezlegarea la pește în Postul Crăciunului

Dezlegarea la pește este dată în zilele de sărbătoare, deoarece Sfinții Părinți au considerat peștele ca fiind jertfa de bucurie, dar și un simbol al creștinilor datorită numelui său în limba greaca: IHTIS. Acest cuvânt este acronimul expresiei Iisus Hristos Teu Ios Sotir, adica Iisus Hristos Dumnezeu Fiul Mântuitorului.

Dezlegarea la ulei și vin în Postul Crăciunului

Dezlegarea la vin se dă deoarece în cadrul Bisericii, vinul simbolizează sângele vărsat de Mântuitor pentru mântuirea oamenilor.

Dezlegarea la untdelemn a fost dat pentru a ajuta oamenii să își completeze aportul de proteine din organism. Restricțiile privind consumul de ulei se adresează în special călugărilor și celor din mănăstiri și mai puțin oamenilor care merg la muncă zi de zi, susțin unii preoți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...